今日DSE口試條題目咁左膠都冇人講?

190 回覆
1844 Like 106 Dislike
我撐樓主
咁左膠既行為都可以話唔左膠既人真係好左膠
Sorry巴打們用錯字眼

呢種係左仔
5** 答法
踏足祖國河山
香港係英國殖民地 比較有殖民地色彩,少中國文化
更需要回祖國了解 例如北京
之後包埋人地中國歷史 我地睇故宮學埋歷史
睇08奧運堆場館 同埋世博了解成就

香港唔係祖國一部分?踏咩足祖國?已經日日都踏緊,係唔係宣傳港獨?

香港冇呢d標誌性建築
所謂讀萬卷書xxxx
有時親歷其境係會深刻d

呢個答法有問題,就係人地可以話香港既殖民地式建築可以係中國喪權辱國既象徵,都係中國歷史既一部分,日日見住仲唔親歷其境?
如果係我我會答香港只係祖國山河一小部分,中國地大脈搏,有唔到風土人情,要培養中學生對國家的感情唔可以叫佢地坐井觀天。
理論上:
>為培養中學生對國家的感情
可以係負面
>踏足祖國河山
>了解國家成就
冇話咩國家同咩類型
>研習中國歷史
都係睇你點講

實際上:
屌佢啦,係DSE定中化都好

培養係褒義詞,就算感情有好有壞都焗你一定要講正面,考評局擺到明擺個氹俾班反共學生踩

>培養係褒義詞
好似係中性至褒義喎
>就算感情有好有壞都焗你一定要講正面,考評局擺到明擺個氹俾班反共學生踩
就係你覺得對自己正面嘅佢可以覺得負面,反之亦然,所以有前設要聽啱聽答案嘅marker大晒,唔係因為個動作係咪褒義。更甚者,培養對一國負面感情可以係對當權者有利同正面,講緊大中華膠。
其實可以話培養中學生對國家的負面感情?

踏足祖國河山=睇下啲歷史古蹟點樣俾中國人破壞塗鴉
研習中國歷史=大躍進文革六四
了解國家成就=不斷嘗試投資鄰國基建高鐵,但係成日俾人ban
我係上左岸既自修生,我今日係考呢題。我直接講就算研習國家歷史都應該係研習英國歷史,而且仲講埋研習中國歷史只會增加學生對中國既仇恨,無助培養學生對中國既感情,舉左以前三面紅旗、大躍進、人民公社、三反五反做例子。結果其他考生俾我咁講嚇到唔識反應。我知咁樣會搞到其他考生,但實在太憎支共,好對唔住。

其實就算唔係49年後既歷史都大把嘢舉 例如八國聯軍係清廷點樣先撩者賤
淨係舉49-59年既歷史可能會有偏頗感覺

講明憎支那中共先屌做乜要講清朝?

因為題目係講培養中學生對祖國感情
既然提到中國歷史係一個選項,即係話呢個祖國應該係指廣義既中國,喺大中華史觀下幾千年歷史既中國
如果儘管近代史有嘢畀你屌,但古代歷史係冇問題,咁樣話「學習中國歷史培養唔到中學生對祖國感情」呢個論點就唔夠全面
啲反共既大中華膠依然會心諗,挑,你講嚟講去咪又係講三反五反大躍進文革六四,但對佢哋嚟講古中國既歷史依然係光輝既歷史,學習中國歷史一樣係「培養到對祖國感情」
如果係印巴小數族裔學生,祖國唔係中國。研究中國歷史關咩事
為培養中學生國家的感情,以下哪一項最有效?試談談你的看法。

踏足祖國河山
研習中國歷史
了解國家成就

即係外地美國中學生睇中國歷史可以培養對美國國家感情

其實考評局assume咗題目個設定喺香港
如果唔係捐血嗰題都會specifi香港青年,而唔係齋寫青年
一定揀3
不如開下分左右先開post啦
不如學下分左右先開post啦
一定揀3

1,中國周街屎
2,中國歷史太黑暗
所以3,淨係了解佢成就就ok
一定係B 對國家嘅感情可以有好有壞 網上書籍研習歷史 睇多啲64事件 上山下鄉果種仇共 愛國情緒 左膠又可以研習下啲中國威水史打下飛機

我都係咁話
如果冇包伏考
一定簡呢個
感情有愛同恨
愈睇中國歷史就愈憎呢個國家
垃圾題目
不如開下分左右先開post啦

講得好
從那天起我竟調亂左右
一定係B 對國家嘅感情可以有好有壞 網上書籍研習歷史 睇多啲64事件 上山下鄉果種仇共 愛國情緒 左膠又可以研習下啲中國威水史打下飛機

教材淨係有講好無講壞,隻字不提64個啲,都夠洗你腦拉
知唔知咩叫左膠?呢D係大中華/愛國
btw,比我答我揀踏足祖國河山,因為可以令學生見識國家既真面目,亦可以增廣見聞,將感情建基於真實既見聞,反而其餘兩者將感情建基於虛幻既想像,而且"了解國家成就"比人感覺太假,未能投入感情
國民教育
左膠都未知係乜就收皮啦
香港國得唔得
中國夢=移民美國
本身00後就已經係大陸蝗 事但啦
你估條題目講支持港獨佢哋會上腦咩
樓主今年考所以咁緊張?
如果唔係就唔好成日望返轉頭講嗰試啦
咁大個人仲咁關注啲咁低程度嘅嘢
讀多啲書好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞