今日DSE口試條題目咁左膠都冇人講?

190 回覆
1844 Like 106 Dislike
我撐樓主
咁左膠既行為都可以話唔左膠既人真係好左膠
呢種係左仔
>培養係褒義詞
好似係中性至褒義喎
>就算感情有好有壞都焗你一定要講正面,考評局擺到明擺個氹俾班反共學生踩
就係你覺得對自己正面嘅佢可以覺得負面,反之亦然,所以有前設要聽啱聽答案嘅marker大晒,唔係因為個動作係咪褒義。更甚者,培養對一國負面感情可以係對當權者有利同正面,講緊大中華膠。
其實可以話培養中學生對國家的負面感情?

踏足祖國河山=睇下啲歷史古蹟點樣俾中國人破壞塗鴉
研習中國歷史=大躍進文革六四
了解國家成就=不斷嘗試投資鄰國基建高鐵,但係成日俾人ban
如果係印巴小數族裔學生,祖國唔係中國。研究中國歷史關咩事
其實考評局assume咗題目個設定喺香港
如果唔係捐血嗰題都會specifi香港青年,而唔係齋寫青年
一定揀3
不如開下分左右先開post啦
不如學下分左右先開post啦
1,中國周街屎
2,中國歷史太黑暗
所以3,淨係了解佢成就就ok
垃圾題目
教材淨係有講好無講壞,隻字不提64個啲,都夠洗你腦拉
國民教育
左膠都未知係乜就收皮啦
香港國得唔得
中國夢=移民美國
本身00後就已經係大陸蝗 事但啦
你估條題目講支持港獨佢哋會上腦咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞