今日DSE口試條題目咁左膠都冇人講?

190 回覆
1844 Like 106 Dislike
理論上:
>為培養中學生對國家的感情
可以係負面
>踏足祖國河山
>了解國家成就
冇話咩國家同咩類型
>研習中國歷史
都係睇你點講

實際上:
屌佢啦,係DSE定中化都好

培養係褒義詞,就算感情有好有壞都焗你一定要講正面,考評局擺到明擺個氹俾班反共學生踩
如果個考生係南亞人點算?
關左膠咩事?
利申反左膠
5** 答法
踏足祖國河山
香港係英國殖民地 比較有殖民地色彩,少中國文化
更需要回祖國了解 例如北京
之後包埋人地中國歷史 我地睇故宮學埋歷史
睇08奧運堆場館 同埋世博了解成就

如果個考生係南亞人點算?

真左膠可以用呢條題目嚟鬧政府歧視
5** 答法
踏足祖國河山

理論上:
可以係負面
>踏足祖國河山
>了解國家成就
冇話咩國家同咩類型
>研習中國歷史
都係睇你點講

實際上:

培養係褒義詞,就算感情有好有壞都焗你一定要講正面,考評局擺到明擺個氹俾班反共學生踩

培養係 由細養到大咁姐,應該係中性詞
各國中學生研習中國歷史以作反面教才
理論上:
可以係負面
>踏足祖國河山
>了解國家成就
冇話咩國家同咩類型
>研習中國歷史
都係睇你點講

實際上:

可以調轉嚟講,例如話研習中國歷史係可以培養學生對國家感情,但係有條件
「真正」既中國歷史並唔可以培養呢種感情,除非係研習啲經過過濾、符合中共政治正確史觀既歷史
踏足祖國河山都可以,但切忌畀學生接觸中國貧窮同黑暗既一面,去大城市睇啲先進建設就夠
理論上:
可以係負面
>踏足祖國河山
>了解國家成就
冇話咩國家同咩類型
>研習中國歷史
都係睇你點講

實際上:

你唔會講培養出吸毒呢個習慣㗎嘛
5** 答法
踏足祖國河山

香港唔係祖國一部分?踏咩足祖國?已經日日都踏緊,係唔係宣傳港獨?
咁培養感情都唔一定係正面感情既
利申說話5
培養對國家的感情

仇恨都算係感情嘅一種
我認為研習中國歷史 ,了解八九民運有助培養中學生對國家的感情。
我係上左岸既自修生,我今日係考呢題。我直接講就算研習國家歷史都應該係研習英國歷史,而且仲講埋研習中國歷史只會增加學生對中國既仇恨,無助培養學生對中國既感情,舉左以前三面紅旗、大躍進、人民公社、三反五反做例子。結果其他考生俾我咁講嚇到唔識反應。我知咁樣會搞到其他考生,但實在太憎支共,好對唔住。

其實就算唔係49年後既歷史都大把嘢舉 例如八國聯軍係清廷點樣先撩者賤
淨係舉49-59年既歷史可能會有偏頗感覺

講明憎支那中共先屌做乜要講清朝?
5** 答法
踏足祖國河山

香港唔係祖國一部分?踏咩足祖國?已經日日都踏緊,係唔係宣傳港獨?

香港冇呢d標誌性建築
所謂讀萬卷書xxxx
有時親歷其境係會深刻d
我係上左岸既自修生,我今日係考呢題。我直接講就算研習國家歷史都應該係研習英國歷史,而且仲講埋研習中國歷史只會增加學生對中國既仇恨,無助培養學生對中國既感情,舉左以前三面紅旗、大躍進、人民公社、三反五反做例子。結果其他考生俾我咁講嚇到唔識反應。我知咁樣會搞到其他考生,但實在太憎支共,好對唔住。

巴打 我撐你

你唔會講培養出吸毒呢個習慣㗎嘛

敗壞既制度培養出社會寄生蟲。其實冇問題,因為培養唔係一個有情感既詞

遲下報分,睇下會唔會擔梯/U/DQ可以嗎

搞到我u grad 左八年都想去考番
其實左膠係點解?

左膠右鐵
為培養中學生國家的感情,以下哪一項最有效?試談談你的看法。

踏足祖國河山
研習中國歷史
了解國家成就

多謝巴打助攻
班友oral 1撚硬
又少幾個競爭對手
如果我仆街啲,首輪發言話中學生包埋全世界嘅中學生
為培養中學生國家的感情,以下哪一項最有效?試談談你的看法。

踏足祖國河山
研習中國歷史
了解國家成就

即係外地美國中學生睇中國歷史可以培養對美國國家感情
佢無指定培養乜野感情
你話憎恨嘅感情都行得通,跟佢引述支共嘅所作所為仲好吹
只能答第三條
共產黨歷史咁黑暗知道左更加唔會愛國,香港咁發達,踏足國土感覺咪重差,語言又不通,只可以用第三黎收買人心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞