今日DSE口試條題目咁左膠都冇人講?

190 回覆
1844 Like 106 Dislike
B研究中國神話
研習中國歴史死梗
第二個choice 係咪暗示香港is not 中國
第一個
唔計條問題係唔係on9
正路答應該得3
1番大陸叫到支那人d不文明行為就憎
2相信好多人都係讀歷史認識到共產黨幾仆街
3就應該最正路 (e.g北京奧運大家爭住做中國人)
估唔到成千個like
3, 中國四大發明:偷呃拐騙
邊個話感情一定係正面? 培養負面情感都得
突破到呢個盲點, 3個選項都大把野講啦
但引言一定要好清晰表明立場, 仲要唔好俾其他傻仔轉移話題
用埋啲大陸意識形態 「對國家情感」
「國家」呢個term喺中文其實係中性,但共產中文就鍾意將佢解做「我的國家」,戇撚鳩鳩

所以其實第一頁啲comment冇錯,「培養中學生對國家的情感」係可以解做全世界任何一個國家既中學生對佢地自己各自國家既情感
中共從骨子裡已經唔係左,得個名係
梗係睇歷史
研究中華人民共和國係1949年成立之後既歷史
重點研究紅衛兵, 大躍進, 8964, 到近年抄襲, 集中營
從而培養出對支那既厭惡之情, 感情呢家野呢, 可以係負面
其實我會答中史
1.好野讚
2.唔好就兜多難興邦
好l中性
考官親中就
左膠(英语:Leftard) 是2010年後出現於香港媒體及網路社群的政治術語,常泛指不現實的左翼分子或只講理想的左翼分子,而不是指傳統親中共的香港親共人士。

我都懷疑樓豬get錯左膠..
駁鳩你
中學生踏足支那河山實地考察
由於支那一些地方仍是發展中地區
這樣中學生很可能會觀察到一些與香港道德觀相異的文化或行為
例如隨地便溺
大聲喧嘩
蹲下食東西
周街狗肉餐館
大媽舞
等等這些民智未開的行為
這些文化差異反而會令中學生不能培養對祖國的感情
而且感到反感

所以都留係屋企睇cctvb俾人洗腦最簡單
3個都冇咩效
琴日見到而家dse出呢種題目都覺得好on9
雖然老師未必有立場 未必係大中華膠
但講到培養感情 其實多數都係講正面既情感 唔會你叫人培養你恨佢既感情架嘛
出埋呢D咁政治正確既題目 中左考呢題既考生一係就要刷撚哂鞋
一係就要暗反 不過比我揀我都會揀3算
1無撚用 2 擺到明佢定義左係共產黨 49年先立國 有幾撚多正面歷史吹姐
文革就大撚擺
惡感都係感情喎
根本條題目一開始就已經有個前設係中學生對中國冇情感係源自於認識不足,但事實就啱啱相反,愈認識就愈唔想同佢扯上關係,反而最無知最唔識歷史就最盲目愛國
所以條題目由一開始就已經唔成立
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞