HKCC 2018-19討論區[22] 大家揀好科未!

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
但我得返一個quota 揀1字頭
邊科更易 得數底冇商科底
我係前兩三年讀
唔知而家個format有無變
當時mc我記得問埋啲頭一二課嘅chapter,
有年份題目 問下你啲人名咁樣
long essay我就真係溫得幾多就幾多 都係鳩背居多
文言文我無背到 因為我老師講到明唔會出
1021得8個A+ 幾乎無
一半背(例如insurance) 一半計(stress test)
派勁多B+同A
China related 求評

CCN2048 現代中國
2049中西溝
2201Chinese family

祝過4爆4.5 有offer有女屌
多謝巴打 最後婦女史咩Grade?
你HHB 唔係商科唔好揀CCN1021
佢7成係背,3成係計
計數仲要好多讀商科既 係另一科都讀過
同埋佢d assignment 出得好怪, 如果你身邊HHB D FD 唔識做就仆街了
如果你cluster B 要揀野黎讀 , 一係等summer 揀, 一係sem 4 揀
咁CCN1041會唔會好啲
成日睇人講悔終生
有冇人有CCN2195 social policy in Hong Kong嘅資訊
最後A咗
我記得有assignment, project, midterm 同考試
我asm得B, midterm below mean 20幾分, project我諗都係得 ~B (overrun得太勁), 考試基本上每題都有寫嘢 加油巴打
Push
2049中西溝
一定係最好讀
WORKLOAD又細
冇底嘅都係sem4讀啦
Philo唔伏 但有興趣先好揀
唔該祝大家過4爆4.5
求details見past paper好似好難咁
利申 有興趣
如果中學無讀過 又唔得閒比多啲心力 會同A無緣
冇bio底讀CCN1015 Healthy living and common health problems會唔會好辛苦?
Exam ,project assignment 點樣
啲exam assignment 點樣
Exam 題目番抄上個SEM
ASSIGNMENT 範圍太大 少少難 但點都會B+
有冇咩tutor推薦
會教一啲入門大topic例如個人同一性 自由意志 上帝存在 之類
專心上堂其實唔難掌握 pp啲題目無學過所以覺得深啫
尤其是貝sir真係好正嘅lecturer 幾值得讀㗎
求評principle of financial planning
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞