jump新連載 咒術回戰 (2)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
Btw回憶果陣七海話全部交晒畀悟咪得,呢句咪反映晒咒術界d人點諗
其實D咒術師都好消極,七海打工唔掂先轉行
諗住服務人類既夏油,反而變咗仙水
五條校長已經講過
唔夠痴線係做唔到咒術師
唔夠瘋狂就會變左做夏油咁
個特級可能會影響到d普通人
之後五條大屠殺
最新個集又加多個領域延展
五條型撚到...
好睇好睇
將typemoon同hunter個系統撈埋一舊
套漫畫太鍾意精簡化晒d 設定說明
而且鍾意反套路
唔鍾意打幾場「示範戰」
劇情推進係好快好流暢
但一般人真係唔會明做緊乜
除左五條悟好型之外
基本上 comment 唔到
睇多次會明多d

例如簡易領域 有必中 同時係一個領域入面開 就會有中和效果
最新一話用赤血操術既係邊個?
之前隻人妖個哥哥
好睇到
型撚到
睇完都唔明領域延展係乜撚野
印象中簡易領域好似係可以允許使用者係對方既領域內使用既領域
但又有樣野唔明
五條話領域延展=簡易領域?
我既理解如果講係沒錯的話
領域延展同簡易領域一樣係開咗細範圍既領域
但領域延展唔同既地方係佢好似水既形狀可以包住自己不受領域範圍限制
因為一般既簡易領域同領域展開一打開後, 使用使必須係領域範圍內活動
但似乎領域延展就打破呢個定律
反而係將領域壓縮至最小化並包住咗使用者,即係自己本身=領域
所以不受領域範圍既影響
之前火山頭亦講過只要有更濃厚既領域,就絕對可以打中五條
所以我懷疑火山頭係開咗領域延展幫自己加BUFF先敢向五條進攻
另一個問題係, 假如我上述既領域延展既解釋係正確
五條同樣可以使用領域延展, 邊個打中佢就瀨野
咁打條撚
不過上述分析都係9UP, 始終都係要靠專業人士分析
我覺得下集五條會用新招,同伏黑老豆打個陣已經知道代代相傳嘅術式用法會容易比人睇穿
過左十幾年應該會自己創造啲招式掛
話唔定就係有呢啲招所以先有自信到連完全體宿儺都話打得贏
我反而唔多明簡易領域係點
機械丸個個前幾集講左係用黎係對面領域中保護自已唔受影響
(所以今集話同領域延展好似就係可以中和術式)
但沒用的三輪個下自動拔刀術好似都係叫新陰流簡易領域
效果唔同係因為術式唔同?
咁簡易領域同一般領域展開分別係點?
前者係畫個圓,後者係整個箱?
簡易領域應該只係影響自己,
而一般領域係影響一個範圍入面既人,
今話就係開左領域延展(簡易領域?),
所以火山頭同草先唔受無限所影響,
可以向五條進攻
應該當領域係一個box 人係入面打
簡易既延展就係令呢個box好似水咁包住個人
基於領域有必中同中和術既效果
咁就可以打到五條
但係火山頭上次開領域
開大技放落石
都係打唔到五條
點解開一個小型嘅領域就變到打到
打到呀 悟用左術中和
係打到只不過五條係擋左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞