jump新連載 咒術回戰 (2)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
虎杖喺嗰頁都明示佢係咁滯啦
打咗咁耐反派都無一隻死
想點
頭兩三隻自大怪就死咗佢做經驗值啦
而家搞到唔知點咁
無打敗過敵人無啦啦主角又升咗lv,完全無深度
順平咪死左lo
洗白左就唔計?
個順平都算不上對手啦
只係一個道具
pokemon咩 打死左先有經驗值
開掛又屌 同自己友打完有進步又屌
其實咒術個系統有冇點講過 有冇咩設定集
即係唔同人有冇跟D咩 流派/血脈/性格 咁去發展
以家最簡單我淨係知主角係體術加咒力
咁其他人 好似伏黑咁 有冇點講過 係咒力加D咩去變成動物咁

真心想知
主角冇咒力
虎杖係無術式啫(暫時)
黑閃咪 咒力 物攻 時間誤差

我就係想問係咪一個人想學咩術式都得
頭幾集五條同虎杖講術式係天生嘅
因為虎杖原本只係普通人
佢有咒力係因為食咗手指
所以虎杖(暫時)無術式
我估應該等佢再食多啲手指就可以用宿灘啲術式
OH THX
問多條問題
伏黑D動物係術式定式神黎
重睇緊 好似係式神
加影子 既街式
套野先岩岩過50集多少少
話哂目前打過果3隻都叫特級以上算係中boss

漏瑚vs五條
真人vs七海+虎杖
花御vs東堂+虎杖

仲要3隻落場都冇點正面同主角堆交手,次次都有人support

頭一場大戰未到中boss就死左仲點行落去呀大哥
你玩pkm都唔會第1關就打贏一個四大天王

起碼都等到話10月31澀谷大戰先死一隻啦
咒力係任何動物(植物除外)都會生產既負面力量

某追求負面力量既例子(誤)

通過咒力沉澱可以附加係物/地方上

比如所有人覺得高街鬼屋好恐怖,一定有鬼
高街鬼屋沉澱既咒力就會聚集形成咒靈,因此受咀咒

咒力亦類似mp,附上咒力既攻擊先可以對咒師造成傷害。

式神術同結界術可以後天學
(大概係通用技能,但唔會太強)
式神按目前印象應該係類似咒靈咁由咒力形成既生物
通過結成某種誓約就可以以術式召喚

而術式基本都係天賦黎,天生刻印係身
(大概係先天技能,比通用技能強)
(btw目前睇到既術式都極受血緣影響)

術式需要消耗咒力才可以使用

Btw生物同咒靈既構成唔同不同

生物(正)能量構成
咒靈(負)能量構成
治療生物需要用到將咒力轉換既反轉術式(負->正)
治療咒靈可以直接用咒力治癒,唔需要反轉(負->負),所以比較方便

其他候補
詳盡唔quote
thx
出左

即係點? 反派都明佢地做緊乜
但隻特級係以前個隻定係新一隻
點解一樣
我覺得係兩隻唔一樣,但性質極接近既特級黎

首先依隻係第一次出場既特級(下稱A)

然後依隻係最新出果隻特級(下稱B)

A同B特級外型大致相似,但伏黑優先聯想到既事係
6月虎杖吸收宿儺手指既事

我認為原因係因為宿儺得到肉身
(注:是人身的容器而非被咒靈吸收)
宿儺受肉依件事令到其他散落各地既手指出現類似共嗚既反應
依個反應既結果係其他宿儺既手指會陸續同其他有一定能力既咒靈(至少具有生成不完整生得領域能力既咒靈)孕育出A同B依種形象既特級咒靈

如果推斷正確將來回收手指都會陸續遇到依種特級

目前剩低手指數:20-3(已食)-6(夏油回收)-1(新一集依隻)=10隻

磛時係咁多,9估
伏黑有咩咁特別宿儺對有有性趣
伏黑既執著
伏黑要領域展開啦
情報?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞