某傻鳩YouTuber odyleung上淘寶買假144hz mon當真 仲推薦朋友買

163 回覆
875 Like 21 Dislike
專登唔貼晒條link
大家唔好入去俾佢賺views
https://www.youtube.com/watch? v=hGRfWd7RP5A

識野嘅人一見到就會笑
TLDR 條傻鳩買左個假144hz mon 仲要扮晒識野有去測試 點知其實係假嘅 但係佢唔識分
15:06 可以見到條傻鳩用testufo試144HZ MON
本身就冇問題嘅
但係條傻鳩似唔識英文
以為個網show 144hz/144fps就係代表個mon真係144hz
其實佢只係show緊setting上係set左144hz

個網上面講得好清楚
https://www.testufo.com/frameskipping
要比較下係frameskipped定係good
good:

frameskipped:

而佢段片係用150fps拍嘅 即係足夠frame數可以拍得出有冇skip到frame
佢自己13:33 都講左 要拍佢肉眼睇到嘅畫面
即係證明左上圖係真嘅 佢肉眼都睇到frameskipping
但係唔識發生咩事

大家再望下佢段片15:06

相信大家識分有冇skip到frame啦
而skip frame即係代表左 佢個mon並唔係行緊144hz
而就咁睇落 應該係行緊60hz
但係扮緊行144hz 所以跳晒格
而佢個所謂4k都唔知係咪真嘅
各位144hz嘅用家都可以試下
而家嘅手機slow motion 多數都係120fps或者以上 錄一錄/影一影相就知自己係咪用緊假144hz

條友仲推薦晒朋友同大家去買
又係咁話睇野144hz會快左呀點點點
係到J自己個假mon
唔識嘅真係俾佢伏鳩

依個故事教訓大家 要學好英文
世界上的確係有平野 但係大陸野又平又高spec就一定冇好野
想買真嘅平144hz mon就自己上newegg 或者等blackfriday買啦
今時今日其實1080p 144hz 千幾蚊港紙就有

利申: 冇睇晒成條片
直接飛去睇有冇試testufo 點知有
原來仲柒過冇
題外話: 唔好話我睇垃圾youtuber
係youtube嘅即將播放自動recommend嘅
本身冇睇香港youtuber嘅習慣 除左MING仔
可能睇開外國tech channel, 自動recommend埋香港d 同tech有關嘅片
睇完都唔知講咩好
too long,有無人用50字總結
上面咪有TLDR
點唔識分
睇圖自然識分
點解咁多人貪平去淘寶買擺明嘅伏mon
夠你傻鳩
寫篇文分析
咁144Hz係點,又唔貼圖
睇第一幅圖著嘅位,同下面"GOOD"嘅位唔同

所以個Mon應該係FRAMESKIP左而唔係真係144hz

但做測試果個唔明

p.s理解錯請指正
真144Hz應該係一每格都有白色?
年中唔少小學雞買伏mon中伏
家陣有傻鳩直頭推薦人買
我順手教埋大家點樣分真假144hz mon
大家有傻鳩笑
又有野學
點傻鳩法

我理解係咁
good個張圖已經係
或者你諗下
skip frame嘅相反係咩
自然知唔skip frame係點嘅樣

有時個腦除左問人野之外
都可以用黎諗下野嘅
無錯
只要係冇跳格
有連住咁出現就係冇skip frame
即係出足數
咁樣下面寫144Hz就係144Hz
一分錢一分貨
咁個4K又係真定假? 900蚊買隻4K MON又好似唔錯咁
有機會係真不過用TN panel其實冇用4k嘅意義
多數都係假
不過就咁睇片冇咩可能睇得出
btw條傻鳩連60hz同144hz都分唔到 有咩可能分到1080p同4k
自我催眠嘅力量
用150fps拍
但我yputube播30p
真144hz都會跳格?
Taobao 左隻2K144mon
有用slow motion
真144hz

大概千5港紙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞