點解好似冇乜人提volvo啲私家車?

227 回覆
8 Like 47 Dislike
jaguar同land rover俾印度佬買咗之後都無將條生產線搬返印度啦
支那吉利好野到全世界S90都made in支那,香港好似仲有幾款車型都係made in 支那
等新s60
美國做
好個款車都個頭幾靚,但個尾好柒。
硬照唔靚,video型好多
s90,xc60,但將來應該全部大陸
D車馬力夠,但渣落唔夠爆
樣同內籠都係小眾又唔平,唔合香港人口味
近期已經多返人渣,XC90見到幾多下
唔好on9啦,舊片黎。架車根本無裝行人偵測系統。
係啲老套鬼佬先鍾意
Xc系列好正
不過真係唔平
Ford 經常性搞死品牌 Mazda 同Volvo 都係
脫離Ford即刻一飛沖天,Volvo 暫時叫好但唔係好叫座,呢個價位好多人優先考慮德國車
佢根本係想要人地品牌形象同技術
而家平時坐開嗰啲b7 b8 b9都係強國做?
講到天花龍鳳好揸過乜
支那野撞落就見真章
咁係因為印度人根本唔會買 JLR 。
JLR 最大市場都係強國,
甚至喺強國都已經有廠(同奇瑞合資),生產 Discovery Sport, Evoque, E pace, XF, XE 等。
但 JLR 近況條數愈來愈差,主要係 marketing 問題,例如 Jaguar 啲產品淨係識得追趕 BMW,但質素又唔見得比人好。

再者 Volvo 同吉利存在好多技術共同開發同平台分享,
雙方仲合資又搞埋 Lynk & Co,叫好又叫座。
加上 Volvo 喺強國銷量高,喺強國生產都係合理。何況就算強國製後都唔見得有影響過歐美市場銷量,老老實實,真係得香港人咁老撚土計較啲車係咪原廠國家造,betweenC仔/3系南非造都係咁賣啦。

所以JLR 同 TATA,一個就豪華品牌,一個就平民代步工具車品牌,一個天一個地,可以搞到咩技術共享呢?
同 BBA 比,
Volvo 啲產品已經係比較接近,
定價比較低兼且都可靠。

Volvo 嘅短板係冇大cc 引擎,
但喺 Q7, X5 都紛紛使用 2.0T 嘅時候,
冇大容積引擎似乎又唔算係咩劣勢。
公道講句
支那吉利入主volvo家用車後係令佢起死回生既
無論設計定係marketing都做得幾唔錯
但強國造呢點係香港的確係弊處
我同樣比四十幾五十個
啲人可能寧願買老墨既Q5都唔買強國XC60
支那STYLE
基本上俾美國集團收購嘅歐洲汽車品牌都冇乜邊個有好結果。

近年 Volvo 嘅銷量增長係雙位百分比,其實成績已經係非常之好。
其實我覺得香港人唔係太清楚大陸嘅情況,
大陸造嘅benz同寶馬其實係合資車廠,
benz同寶馬未必係QC上面有其他地方咁嚴格,
所用嘅技術同無聊都未必一樣,
所以大陸製版本好多時同外國製有一定落差。

相反,volvo直屬吉利之後,
係成都開廠其實就係純volvo嘅廠,
而唔係合資,
即係無咩北京奔馳,華晨寶馬喱d柒名,
而吉利對volvo嘅策略就係齋泵水唔太干預,
同時係其他方面合作share技術,
所以成都廠嘅QC基本上係用緊volvo一貫嘅標準

其實如果唔話你知部車係中國製,
憑自己嘅感受,真係好難覺得有咩唔同
不過香港人一知道左,
就會心理因素覺得部車有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞