點解好似冇乜人提volvo啲私家車?

227 回覆
8 Like 47 Dislike
大陸生產外國spec零件
同Audi咪一樣
最後甲醛超晒標有白血病

人就好現實,當價錢差唔多
你會相信QC嚴謹到同外國Volvo 一樣(你睇唔到) 定直接相信外國廠?

答案你睇XC60就知
保守但樂觀,純粹覺得大陸車質素係外銷與否既分別。
xc60大陸車有乜實質問題請指教
如果沃尔沃係質素有分內銷同岀口有分別,咁就

香港黎講,當S90 同XC60 由瑞典岀口變成國產
雖然你同消費者講QC嚴謹到同外國Volvo 一樣
但價錢平得四五萬,好多零件變國產
我比得呢口價,都唔差在小小啦你話平個開就話姐
除左經理車,你有幾可見XC60, S90國產新車?岀牌數字話你聽香港消費者接受程度
香港market就算吧啦⋯⋯講香港market只會回歸原點(BBA雙田)。你個觀點一早討論過,但都係答唔到零件係咪真係有問題。

如果國家真係一個factor,例如南非墨西哥造都有一定既discount先講得上公平。假如你覺得大陸造應該打八折,係你心目中南非都應該有折啦。但呢樣野係市場上無發生到。講到尾係香港消費者對大陸抗拒同偏愛BBA,但唔等如架車唔得。
零件你睇一汽Audi就知啦
國產零件導致甲醛超標 香港人一聽對國產車即刻負分

如果部車一直係南非造,一直賣緊一個價錢,個discount 已經factor in。新車一岀係德國造,廠比既discount 會小。
轉廠,比既discount 會多左,同時MSRP不變,代理會有空間訂多d options 去令補償返心理因素。呢d一直係市場發生緊

折頭唔會亂打,會影響價格穩定性,價錢落左去好難上得返去,會影響埋個brand。早年香港VW大劈價,依家佢想加價幾難?Volvo 更加唔會行呢條路

香港人偏愛BBA係事實,瑞典變中國,價錢税後平五萬(即税前平二萬多d),我諗架車要識飛香港人先肯試

利申: 汽車行業
算回歸重點啦,無辦法香港呢個豆膶market玩法唔多。

坦白講,當個車價減十萬消費者又會諗代理cut左幾多野,減五萬再送啲野都差唔多係底線。代理真係唔使開飯咩。富豪近年都改到架車勁左好多,實力已經跟著BBA黎打,甚至更好。
今個禮拜準備去睇㗎17年v40 有冇咩特別野要留意?
價錢。。。
講真V40呢啲普通hatchback款就無謂買Volvo
靈活輕巧係Hatchback賣點之一,但係V40超過1.5噸重我真係唔知點靈活法...
講到120k有冇機?
貪嗰樣
連續兩日係唔同停車場見到V60
目測應該係CrossCountry版,有冇師兄知代理賣緊幾多
XC40比利時造
靈活輕巧去揸bmw

v40個樣屌打同級
香港應該無cc版,除非你認錯v90
最近睇緊SUV 試晒NX, GLC, Q5, XC60... XC60夠舒適,外觀同內籠都正,NX就籠太細,冇力水,GLC一樣,架車唔夠高身,車頭太長
但XC60大陸做真係唔會買
同路
依家唔係BBA,你唔見街少左好多Audi新車咩,應該俾Lexus取代左
要改口叫BBL,雙田其實Honda聲勢都細左好多,得返兩部SUV同靠部垃圾Jazz俾新牌仔練車,唔似Toyota轉左社長不斷有新搞作,又86又Supra
除非佢賣平15萬,咁就會考慮,但個branding class要全線下調同日本車睇齊
大佬渣車渣撚到白血病,衰D講句送都唔撚要,仲話香港人有品牌迷思,你咁清高咪買架大陸車一家大細坐得開心D
我睇埋章,係V60
但係離地勁高,我先估佢係CC版
仲要係Polestar
我係葵涌見過V60 polestar
藍色好好J
可惜絕版了
期待將來出返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞