[水草造景] 集中交流召區3

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
巴打上次咩事失敗
買錯頂過瀘缸,用jbl +大陸泥,燈唔夠力,無co2!而家成套換,用了千幾銀

過幾日齊哂開缸
小弟新手嚟,剛玩魚缸唔夠半年
個缸係 36x24x26
用緊 ISTA 高演色二代 30cm 燈
但係唔知係咪火數唔夠,見到只係 11.3W 左右
種迷矮、爬地等都陽性水草都種唔到
係咪要大火啲嘅燈先 ok?

求教各路英雄,如果前種迷矮珍珠草及迷你牛尾草夠厚嗎?
㡳部是能量沙

細蝦缸棵草未剪moss未得閒榨埋佢 有6種moss睇下

草皮未種好 後景草遲d轉第隻草 依家唔係好夾
好多moss種緊未得閒執位基本上好亂無咩睇 1尺缸種多小小草都覺得亂
lm
我用ista 高透光都種到 你個盞仲勁過我 唔會種唔到wo 有無相睇下d迷矮?
btw 你邊到買到30cm高演色 我搵唔到
我見過台灣有人試過一代高演色唔夠高整高佢,結果啲草就生得差,用返原本 5cm 扣具先得,就生得好好
而二代原裝扣具係 10cm 所以懷疑唔知係咪咁有問題

PS. 我托去台灣旅行嘅朋友買

啲迷矮係唔生,只係不停甩出嚟,最後甩光哂啲葉

似唔夠肥 你有co2 又有陽草燈 試下加埋鐵肥
鐵肥唔係紅葉都有用?真係唔知添,我一直以為係紅葉先需要一登用鐵肥。

之前聽過人話 ADA 泥唔駛過早落肥,所以我都係最近先開始落液肥,一個星期一次,用呢個
https://detail.tmall.com/item.htm?spm=a312a.7700824.w4011-14493134012.149.557762efmDn0JJ&id=538077244628&rn=6dc43f955905bc8fab0415b5567e5632&abbucket=16

不過其實就算初初落泥果下都好,都係發覺係根唔生,自自然然之後就慢性死亡
如果發黃發白可以落d鐵肥 想生根發芽快d就落鉀
我覺得ada 唔係唔使咁早落肥 係落得少d 因為本身d泥會慢慢放肥出黎 落肥少d好過多d 怕爆藻

唔知你買個d係咪水上葉 轉葉要時間 轉返新葉前係會枯枯地
其實液肥係咪買返 ADA 好啲呢?

其實我種過水上葉水中葉都唔得
相入面果啲係綁係鐵片嘅水中葉
用緊雜牌肥 ada 啲液肥太多種 無心機研究
多口問句草有無種入泥 同光照時間?
挖深之後放入去再係上面鋪啲泥
佢啲根係好平面同好難拆開逐株種

光照時間係 8 小時
落一排肥睇下點 水草生得好唔好 主要都係3個原因 co2 光 肥 我睇你似缺肥
水草生生下停咗唔生,但都係綠色未死
會係咩問題?

浮喺水面嗰啲又冇問題
一路有新葉,最舊嘅葉間中會枯萎
有冇圖 浮萍個d太易生
有新葉就無咩問題 唔生係d新芽唔大定點?
巴打個缸壁係咪好多藻
有啲呀
應該係cyanobacteria
缸壁有但啲草上面冇
依家清走大部分
清完藻換水 換左3份2水都唔怕 目的係將刮完漂浮係缸嘅藻清走 有生物就落d水穩劑落新水到除氯 d藻同水草爭養分 藻多 水草爭唔贏 所以好似停止生長咁
ok會再清多啲
有蝦
水穩一向有落
如果有效,清完應該好快會生返?
係 控制返光照時間 同埋見你個缸水草唔算密 落肥可以減少d 以免爆藻
好 會試下
前幾日減咗光
藻本身都生得唔算快我以為冇咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞