[水草造景] 集中交流召區3

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
聽聞光普緊要D,可以穿過水底!
想請問點解我買現成一棵草放魚缸都會死?要點做?洗唔洗拆開佢底下果舊野再自己埋根?
其實都係陰草 鐵皇冠 三叉鐵皇冠 莫絲 有d普通椒
有冇圖?
Sor ,已經丟晒

但棵草會係咁甩葉斷莖
水上葉?買個時棵草係咪無水浸住? 底下舊野通常都拆怕積邋遢野同有蝸牛,唔拆都唔會死
買果陣佢係個魚缸入面連水一齊袋比我,底下舊野我就無拆,唔知係唔係因為咁所以死。如果拆開之後底下鋪泥o 唔ok?
種落泥ok ,有冇用水草燈? 開燈時間?同咩品種水草?正常水草都粗生

tips :越淺色水草光照時間越長 魚街水草10-20蚊嘅水草都易種 30蚊開始有小小難度 大致上可以咁樣分 當然有例外 例如moss 易種大部分都賣30蚊一塊
我舊草死晒換新缸未買燈,見好多人種同講moss,是咪值得一試?燈好似好重要,要點選擇?
千尋RGB專業水草LED燈具(國際版),
手機APP全能調控,日出日落模式,可自調"紅藍綠"三原色亮度分配比例,
型號451,合45cm缸使用,售價580元。
*香港行貨,代理提供一年保用。 岩岩睇到 好似唔錯 e隻得唔得
因為moss 易種唔同品都幾得意 陰草(深色水草)對燈需求無咁大 燈光照到泥面就ok 陽草 就對燈有要求 藍紅光要有 睇下光譜 要夠光

我個細缸養蝦就有6種moss
就咁睇都fell 到充滿生機
冇水冷夏天gg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞