[水草造景] 集中交流召區3

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
好耐冇餵紅鼻?
好冷清
新手想養水草,大家會係邊度買設備?
co2幫到你
正想買呀,我問過魚街其中一間,佢話一套1280。
我又唔知算平定貴,想問下各位巴打會係邊間買co2,藥水之類
入facebook group好多時有二手賣
多點留意下
我早排收左套新一樣既intense Co2 4mm全套
500$
設備
最基本有個缸
方缸 開放缸 超白玻璃 2尺 新都係300-700$
推薦yiding夠平
二手缸留意下有冇崩花
我見ada 2尺 2手的都係$300左右有交易
睇新舊程度

Co2 設備 新既一套千幾蚊 intense 最實用
好多時500-600$已收到一套好新淨岩用既樽 連 電池閥 計泡 細化器 止逆

底泥 都是用水草泥為主 我自己只用過ada泥
大陸淘寶都有d尼特利泥 自己比較下

濾桶 eheim最好洗好用 但貴 2手價$500有機會收到隻2215 包哂快接閘制 濾材 出入水口 喉
想買新就去觀塘魚道最平 1千左右

嫌貴可以用下創星等等 淘寶有 自己比較下

水冷 $500左右 有二手海利 / 日生mini 夏天比較難搵

建議自己做多點功課 鋪頭co2算老實
我覺得eheim好用過創星,有時2手滿環2217會有啲五六百蚊,即狗沖
諗起我個創星桶
唔該晒巴打,去咗買個魚缸,泥,濾桶,因為我細缸,就比sales 推左個EDEA 501濾桶,同埋一枝硝化細菌。暫時就買住呢啲先,因為我都見要養水,所以諗住養到七七八八就去買其他設備,順手Check 住Facebook 有無平靚正二手貨仔
我見水冷係最貴,都成幾千銀起跳,co2都係千幾蚊
養魚買器材一定要一步到位
唔係會洗多好多錢
見到個海利 hs28a, $700, 係咪可以狗沖
水冷我冇用
要其他巴打答
反而我晒最多錢就係買燈
燈我見ada 做頂級,我36cm 長魚缸巴打有咩推薦
睇新舊啦 海利28a新機淘寶1000$人仔左右
燈王350 呢家平到幾百蚊有盞 新既
以前賣千幾蚊架
Ok 我去物色下
不過今日要遊行先
椒榕久唔久甩個頭出嚟
舊養落嘅柯達崗又冇咁嘅問題

關水溫/水質事定品種問題?

唔通要變椒溶
清水濟清水鹽對植有冇害?
屌 又爆藍綠藻
無害,但唔建議用
呢類產品會搞到好多沉積物
而且你水質好,水就自然清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞