2019年冬季日劇討論(4)

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
星期一(月曜日)
富士月21 《Trace》
東京月22 《銀行佳人》

星期二(火曜日)
富士火21 《後妻業》
TBS火22 《初戀那一天所讀的故事》

星期三(水曜日)
NTV水22 《地產女王的逆襲》

星期四(木曜日)
朝日木21 《派遺占卜師》
富士木22 《QUEEN》

星期五(金曜日)
TBS金22 《Maison de Police》
朝日金23 《我的大叔》

星期六(土曜日)
NTV土22《Innocence》

星期日(日曜日)
TBS日21 《The Good Wife》
NTV日23《3年A班》

如欲劇透討論請先預告再細+深藍色字

圖透請先注明 [圖透], 然後貼上圖片link/高登加密法

日劇分季掃盲:
http://amayzi.pixnet.net/blog/post/28098647
2018年秋季日劇討論

https://lihkg.com/thread/938918/page/1

第99回日劇學院賞

最優秀作品賞
1. 中學聖日記(讀者第1位;記者第1位;審查五甲不入)
2. 今日我至叻!!(讀者第2位;記者第2位;審查第3位)
3. 大戀愛~致忘了我的妳(讀者第4位;記者第3位;審查第2位)
4. 昭和元祿落語心中(讀者五甲不入;記者五甲不入;審查第1位)
5. 無法成為野獸的我們(讀者五甲不入;記者第4位;審查五甲不入)

最佳男主角賞
1. 賀來賢人/今日我至叻!! (讀者第1位;記者第1位;審查第3位)
2. 岡田將生/昭和元祿落語心中 (讀者五甲不入;記者第4位;審查第1位)
3. 鈴木亮平/西鄉殿 (讀者第4位;記者第2位;審查第2位)
4. 高橋一生/我們是奇蹟產生的(讀者五甲不入;記者五甲不入;審查第3位)
5. 阿部寬/下町火箭 (讀者五甲不入;記者第3位;審查第5位)

最佳女主角賞
1. 戶田惠梨香/大戀愛~致忘了我的妳 (讀者第2位;記者第1位;審查第1位)
2. 有村架純/中學聖日記 (讀者第1位;記者第2位;審查第4位)
3. 新垣結衣/無法成為野獸的我們(讀者第3位;記者第3位;審查第3位)
4. 米倉涼子/Legal V (讀者第4位;記者第4位;審查第2位)
5. 山口紗彌加/黑色醜聞 (讀者五甲不入;記者五甲不入;審查第5位)

最佳男配角賞
1. 岡田健史/中學聖日記 (讀者第1位;記者第1位;審查五甲不入)
2. 室剛/大戀愛~致忘了我的妳 (讀者第2位;記者第2位;審查第1位)
3. 伊藤健太郎/今日我至叻!! (讀者第3位;記者第3位;審查第4位)

最佳女配角賞
1. 吉田羊/中學聖日記 (讀者第1位;記者第3位;審查五甲不入)
2. 黑木華/無法成為野獸的我們 (讀者五甲不入;記者第2位;審查第1位)
3. 橋本環奈/今日我至叻!! (讀者第4位;記者第1位;審查五甲不入)

最佳歌曲賞
1. Uru《プロローグ》/中學聖日記 (讀者第1位;記者第1位;審查第4位)
2. 今日俺バンド《男の勲章》/今日我至叻!! (讀者第2位;記者第2位;審查第2位)
3. 柚子《マボロシ》/昭和元祿落語心中 (讀者五甲不入;記者五甲不入;審查第1位)

最佳劇本賞
1. 大石靜、泉澤陽子/大戀愛~致忘了我的妳
2. 野木亞紀子/無法成為野獸的我們
3. 金子亞里沙/中學聖日記

最佳導演賞
1. 福田雄一、鈴木勇馬/今日我至叻
2. 塚原亞由子、竹村謙太郎、坪井敏雄、府川亮介/中學聖日記
3. 金子文紀、岡本伸吾、棚澤孝義/大戀愛~致忘了我的妳

特別賞
從缺
今季女主投景子
下季日曜劇場預告
福山雅治好似上幾手日曜劇場主角(特別長谷川博己)咁 - 面部表情要比平時X2
https://www.youtube.com/watch?v=93mJ5mk-Z3o
留名
嚟緊兩季又係田中季...
同埋題材、情境都算貼近現實,易有代入感
當然身邊唔係咁易有個好似佐佐木希咁靚啦
最鍾意夏菜條線,因為桐山漣個角色都好立體
佐佐木希嗰Pair最唔現實
不過呢套真係唔好同大哥大一齊睇
鈴木伸之同磯村勇斗

覆番上個post先
我見到大哥大又係佢地兩個都打咗個突邊有咁啱

鐘意夏菜嗰條線+1,算係幾貼近現代人嗰種戀愛態度
窪田季
遠藤年
條屎忽鬼死都要話takki係話事人
這些事情,似乎要接管傑尼斯的tackey 社長,要有深切的改革,才能夠令傑尼斯健康地一直走下去了。

https://www.facebook.com/373889722672759/posts/2220227054705674?sfns=mo
究竟J家肯企出嚟講清楚未
呢件人型垃圾乜都怪takki,都唔知係咪佢啲黑粉
佢真係當「景子」(當然唔係北川)死0既。
佢應該係想話takki要搞翻順j家/新團d人檢點d要花d工夫辛苦d啫
初戀那一天所讀的故事
山下派表示我不能夠接受山下要退場
睇黎下集到表哥收皮
結局就睇下由利得米定係全體陣亡
我估後者
我真係有d懷疑佢係咪根本唔鍾意男人,點可以咁鈍同終極friend zone人咁犀利
佐佐木希剪左短頭髮之後冇長頭髮咁靚
但係標題係初戀那一天所讀的故事, 咁應該成套野係表哥/yuri一起後回想以前既故事
如果最後3個都衰咗我更加唔明個標題, 又無理由個初戀係三條仔既初戀架, 主角係深恭
佢早兩集個表白會長留係我心中
山下敗走...睇預告下集咁快兩個都表白?好想想春見簡由利
我估ユリ應該係模擬表白比山下睇,因為之後山下都叫ユリ要忍耐

雖然我係粉紅頭派,但今集尾都短暫迷左山下
雖然山下佢話係為左自己咁做..但佢同春見都唔想佢因為佢爸既事放棄考東大而同佢爸講條件..好偉大...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞