粉嶺聯和墟三寶定火車站三寶好住?

423 回覆
5 Like 26 Dislike
成個北區半夜番屋企都係on9

270s尾班車2點半,到喉唔到肺,唔明點解唔做埋通宵車
另一架n73淨係去到沙田,仲要兜埋大埔
小巴梳到仆街,成半粒鐘一班咁劑

我通常俾多少少坐泥鯭算
老板娘退左休啦
同一個舖位黎架
有N373 停
yes yes 上年開始有
好多巴士線都係聯和尾站
住嘉福表示冇車直接去果邊,得架勁疏既279X
下下都要出火車站坐小巴去
所以由細到大好唔鍾意去聯和墟
其實真係好on9點解唔可以行咗聯和墟先去上水,尾站再返聯和墟咪得,逼人坐多半個鐘唔知做乜鳩
熊屋真係好春秋耐 食過一兩次 中學年代已經變左溢進 仲用返熊屋啲裝修

美滿=/=溢進
信和樓質數好

窗台漏水可能因為上面冷氣機滴水冇整,真係唔好彩,就要人補外牆防漏,都成20年樓,唔使漏到換鉛窗叫質數好架啦
睇你響邊翻工,有無細路,各有各好住。
但講方便就一定要住粉火附近,如粉嶺花園,粉中,起碼一定有東鐵,又唔洗塞車出九龍。但個樓價係唔會郁,而且得間taste買餸,祥華街市已廢。

至於住花都不如住牽晴,起碼新d,但搭巴士朝早就可能上唔到車。同埋住花都而又行去火車站的話,係夏天,你一定係濕哂上火車。買餸買野花都方便d。如果計第日想賣出去,就一定係牽晴個價無得輸。

聯和就新好多啦,d單位3房都多,買餸方便但對比上水街市果d都幾貴。平時翻放工條小巴隊真係好長。黎緊仲要發展入去,沙頭角公路塞到嘔。食肆多,但就睇下你係咪無飯家庭。

仲有其他,如有無車位等等,睇下乜野排first priority, 總之人人情況唔一樣啦,好難一概而論
最緊要對外交通方便
區內消費黎講
粉中 名都 行返去粉南 其實都係十五分鐘內
住緊榮輝
個大堂靚但無冷氣
信和好
碧湖入伙2年窗台漏水,到依家你點裝修都係漏, 打風就最好笑見到隔離左右都好勤力扭毛巾
咁多個盤, 我覺得都係牽晴間好,住左13年都冇漏水 黎緊都可能買返, 黎緊隔離又起公園
交通粉嶺係唔方便, 所以好多人有車, 依家D車位已經貴過市區
但有火車都仲有 978 同 673 ,遲D有沙中線會更方便.
另外係要睇下附近仲會唔會起樓. 粉嶺南9成起定曬, 差和興何家園同普光空地
遲D 三寶, 逸峰,榮輝 馬適路黎緊10年都有工程, 再加皇后山公屋真係恭喜曬
晨早落華明巴士站,望下277x條龍就情願行去企鐵
所以我個人就覺得都係痴住鐵路比較好
九龍東 搭返277x 好似快啲
大堂靚?🤔
有時寧願搭車落mk轉紅/綠van
對比榮福靚好多
多謝你覆得咁詳细
信和好?!

碧湖鑽石廳好?
仲有聽講大媽控制立案法團。

其實,樓價反映好壞,留意市場資訊可解釋清楚。
紅綠van 好似等好耐 係咪真既
綠van之前好惡等,隨時1個鐘都冇車,而家叫做半個鐘內上到車嘅。
紅van都容易上到車嘅,但返到聯和快極都10個字。

利申旺角紅/綠van間中都答

btw最近聯和墟居然準備開譚仔

邊到
匯豐對面喜逸地鋪,鐵板燒隔離,之前行過見貼住poster請人
其實凌晨翻去粉嶺有咩van 選擇?咩位搭?
岩岩搬入嚟唔識
先達對面紅van
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞