居屋2018 (8)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
你幾樓
有戲院
我會。有得住。乜都賣
香港地供唔難。首期先難
港🐷差唔多啦
希望Dq曬前面班人佢
抽得單人都唔會放棄,你要900幾人dq 無乜可能。
凱樂苑 BCDE座係要幾時搞按揭?
我攪左啦
其實唔急 不過攪左先唔駛煩
係諗緊自己請律師定用佢果個
即係自己搞左按揭先,然後等上律師樓簽紙?

不過如果綠表做95%
記得除左印花稅要俾
(印花稅係用市值收 所以買凱樂高層差不多13萬幾)
當日仲要俾本金先(好似又差唔多八萬定七萬)
然後按揭銀行先回返個本金俾你
好多on top回多2000俾你加啲禮卷
唔同銀行唔同日數
暫時問最長7日 中銀
HSBC 可以做到即日至翌日
加埋律師費
所以要有20萬喺身

因為按95%銀行唔可以幫你俾埋個本金
幫你俾埋就犯法
佢地就用回贈黎俾返你
(好似係 我老婆講到一舊舊
一係你就做90%到93%
咁銀行可以直接幫你俾埋本金
都係好似係 有錯請糾正
本金嗰度, 應該係超過1%嘅回贈, 唔關90/95%事?
即係餘數爭300萬, 銀行回贈1% => 收樓前只需要畀律師費同印花稅, 同銀行借全部餘數, 成交後一段時間會收到1%=3萬回贈
同樣餘數300萬, 銀行回贈2% => 收樓前除咗畀律師費同印花稅, 仲要畀埋回贈條數(300*2%=6萬), 因為實際銀行只係借你294萬, 而呢6萬就交易成功後數工作天至數星期入番落你戶口
2%只係容易計數, 實際只有1.7~1.8% (好似係)
ic 我家大人聽野一舊舊
長知識了
因為佢兩老名換居屋
所以我無乜參與
淨係參與出錢
同埋預料收樓裝修手頭緊的話, 要1%回贈好過1%以上
因為1%係現金回贈, 真係有錢到手
而1%以上要自己畀完再袋番, 一出一入無多錢入袋, 只係貸款額少咗, 月供會少啲

以上純屬個人意見
大把單人入表以為有兩房三房架
有冇睇新聞架
何文田
新居屋料59折推4,871單位 何文田靚盤$8,500呎
消息透露,房委會最快今年5月推售6個全新居屋屋苑,包括市區靚盤何文田常樂街的冠德苑(603個)、長沙灣發祥街西的凱德苑(814個)、荃灣德士古道尚文苑(494個)、將軍澳雍明苑(1,395個)、馬鞍山錦暉苑(735個)及沙田旭禾苑(830個),共提供4,871個單位,是復售居屋以來數量最多,最快分別於今年9月至2020年落成入伙,估計8月攪珠、11月揀樓。
單位實用面積由約275至569平方呎,房委會建議以市價59折定價,平均呎價約6961至8551元,售價由最平156萬元至529萬元。當中何文田冠德苑最貴單位售529萬元。其中冠德苑有三座大廈,而雍明苑則有兩座。
房委會資助房屋小組本周五開會,討論今期居屋銷售安排,及一併推出「白居二」計劃。消息指,申請資格方面,綠表公屋戶只需交還公屋單位,2人及以上白表家庭,每月入息限額扣除強積金後,由5.7萬元上調至5.8萬元、資產限額為201萬元;單身申請者減半,每月入息及資產限額分別為2.9萬元及105.5萬元。
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190312&s=6996647&a=59360207
我都望到
Last chances
下期算唔算係無豬頭骨
好多靚盤
何文田>將軍澳
坳背灣街隔離係工業區囉
不過好過東涌同埋梅窩既
好多都幾近地鐵站
當時(2018年尾)房痿會招標公告係呢5個盤
荃灣德士古道 494
何文田常樂街 603
深水埗發祥街西 814
將軍澳65C2區 1395
粉嶺皇后山 3222

多咗沙田&馬鞍山, 無咗粉嶺?
粉嶺去左邊?
等下次再抽好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞