居屋2018 (8)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
有得揀就煩, 啱啱用女友名買咗間又做埋擔保人。

btw 如果我係另一個 loan 嘅擔保人, 依家再買房協樓。仲做唔做到9成按?
希望多d人no show
南昌同啟德
大家點簡?
我對南昌大興趣啲
九龍東交通太差係原因之一
有冇介紹開按
Under wm3000都有機?
揀左樓既巴打 印花稅點計
勸你唔駛有咩希望...
見都係純粹對番資料..
因為當年梅蝸個到無預咁多人放棄, 搞到之後賣得慢, 今次房署先預做埋咁多
Wm過3千係一定無啦。
Under wm3000都有機?

冇啦~1500之後都冇,白核得1200位
52折後 x 1.25左右就係真計法

好彩唔使計原價,否則仲貴過首期
之前睇過有人又話計原價
原價就真係cls
上年7折 x 1.17
今年52折 x 1.25

都算有良心
聽人講申請表上唔一定要全部名都要落居屋度,同埋只要申請人+長者出席就ok,因為打算淨係落呢兩個名,有錯請指正
睇申請需知就唔一定要
個規定應該係申請人同長者落名就得
其他表上嘅人就落家庭成員 兩年後先可以甩名
而長者太太就就算甩左名都唔可以再申請公、居屋
所以唔做業主係得既
我都係睇申請需知+人地分享
申請人+長者一定要出席
其他人就算申請表格上有填佢名,但唔諗住落佢名去居屋度就可以唔洗出席
等揀咗樓巴打出來解答
我聽日會打去問清楚
我都係因為我白長淨係落呀爸名先係咁睇
你有回覆上黎分享下

Btw,其實如果抽綠家
公屋戶主係咪一定要落業主名?
想問白表洗唔洗壓力測試
有無人收到封㨂樓信夾得兩張賣方資料表格 唔係齊晒所有單位 係咪到時㨂剩返既單位就ok?
想問如果 親友 過數落 申請人銀行戶口做首期,呢筆錢當唔當申請人嘅收入?
不過其實除返咁多個月,都唔會超額

白核家庭,首期有部分要親友借。
佢要拎間公屋換, 你話呢?
如果可以唔入佢名, 佢間公屋可以當丁權咁賣
長者家庭業主名可1老+自己
但申請時結左婚必須要2個名寫(1個當家庭成員)

唔可以結左婚但只寫其中1個人去申請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞