居屋2018 (8)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
咁長者既配偶需要落名嗎
唔使
明白,唔落佢名咁佢可以唔洗出席?
因為屋企人買過租置 當時係戶主做家庭成員
個女做業主 所以先問下
唔明點樣可以當丁權賣
丁權賣俾個女?
申請需知果度淨係寫話申請者一定要做業主
咁係咪戶主一定要填做申請者?
我係3人申請表格白長已選樓(入紙=父母自己)
業主我&老豆(長者)
老母有去但唔使對文件&身份

不過有落家庭身份建議去埋
如果個名曾經是房署名下業主不能再做業主
打咗房署電話彈咗去1823
1823職員話根據房署俾佢地指引
家有長者計劃只需要申請人+果名長者出席就ok
其他在申請表上的人,如果唔諗住落名就無需要出席
當然啦 一生人一次房屋福利
我嘅意思係如果租置都唔一定戶主做業主
居屋會唔會一樣姐
呢到嘅綠表巴打全部都係戶主填申請人?
定規定要咁填?

純粹好奇下
你綠表定白表?
綠表就買果個一定要係公屋戶主而且一定要做黎緊間居屋既業主。

白表就根本唔關間公屋事, 如果佢做緊公屋戶主根本無資格入白表。

租置我幫屋企人攪過下手續
轉租為買果陣得戶主有資格買, 兩公婆既話無得拆名
買完基本上唔算係公屋, 係屬於好似居屋咁
唔會有資格入綠表
明白了綠表果part

不過租置我屋企人做過 朋友上年都做過
都係住戶 (仔、女)買 做業主 戶主淨係落家庭成員
我係公屋家庭成員 但今次申請填左我做申請人(即係如果有得買 我會係業主) 經屋邨辦事處交表 又有排隊no 應該冇俾人dq
放心 穩陣
你係綠表家庭條隊?
家有長者 不過個長者都係家庭成員唔係公屋戶主
開左個支票戶口
駛唔駛試下開張俾朋友睇下得唔得
好驚彈票
即日就扣咗數
試試冇壞
睇番東涌完來成個山邊斜坡屬於屋苑範圍, 需要業主夾錢保養
唔係掛 如果係真 保養費都幾甘喎
應該報哂we wm
報話we號碼、日期
wm號碼、未有日期咁樣
揀樓果日果張支票係大概幾時扣錢?
睇番東涌完來成個山邊斜坡屬於屋苑範圍, 需要業主夾錢保養

唔係掛 如果係真 保養費都幾甘喎

新聞有講過
我諗緊其實你似用白表抽
咁你提公屋做乜撚, 成件事同公屋一d關係都無
綠長
開張大額本票就包無死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞