跪求中醫皮膚科~皮膚問題困擾一年

129 回覆
2 Like 5 Dislike
有一排生過類似水泡,會痕嘅,有時起左水泡果d位會白左同臭
嚴重果陣會連腳板都有

我買過癬膏黎搽完就好左,不過久唔久又會翻發
但係過左幾年又冇事,好耐冇發

我覺得對腳乾爽d係會好好多,又濕又焗果排就發得好勁
呢個醫師一個月得一個星期係廣州 好難約到佢
建議你搵定資料先 有需要可以即刻約去睇

不過都希望你可以係香港搵到好既中醫先
其實我地都有好多高手係到,由其係會寫blog or facebook 個一堆大部分都係好利害(除咗介紹季節湯水個堆)
師兄有冇圖睇下?
google過好多次,都搵唔到類近嘅病

水泡個d位白咗意思係表皮白咗?定入面d水變咁混濁嘅白色液體

師兄用邊隻癬膏,thanks!
多謝提醒
我哋嘅意思係香港中醫?
搵食
對的
傻閪
我冇影低

d水泡d水透明嘅,個泡穿左果陣周圍d皮會變白(好似浸完水或者貼完膠布果個樣),見到入面d肉紅紅地色,水泡集中喺尾指同前一隻腳指/腳指公同二子中間果d位,有時腳板底都有,好痕

皮厚少少果d位(腳枕/腳板中間),有時好似侵蝕左咁一忽忽

你係咪咁?
師兄d水泡係一堆生喺一齊
定係一粒粒分開?

聽落就唔係100%一樣 ,但有相似地方

師兄d水泡會由佢枯乾定會刺穿放水?
兩種水泡都有
我會刺穿放水,我覺得吉左個水泡會冇咁痕

問過醫生話係真菌感染,有d人腳指生得比較密,夾住又有汗就好易有

我當時點整好佢:
1. 去藥房買焦油梘,每晚用黎洗腳,洗完要搵紙巾抹乾曬d腳指na
2. 刺左d水泡,索乾d水,大塊甩皮剪左佢
3. 搽藥膏,搵紗布/綳帶隔開刺左果d水泡位
4. 紗布每日換兩三次,祙最好換曬做全綿,太焗多汗整濕左對祙就要換過對

汗+水泡液+藥膏up埋係唔會好,包左紗布之後就有效好多
師兄個種都係一粒未完,又生一粒咁?
有傷口照用焦油梘?

我處理方法同師兄大致相同
我依家係用betadine antiseptic solution搽腳指罅,然後早午晚換一次紗布
襪就中午換一次,如果太濕,返屋企前都會換多對

可唔可以介紹下師兄你隻藥膏?

係醫生教你咁做定自己search出嚟?
d水泡有時生一兩粒大嘅,有時係一堆細嘅

焦油梘我本來買黎洗暗瘡嘅,但見個包裝度寫住可以洗癬就試下,洗完對腳又幾爽喎

隻藥膏我求其喺藥房買,我返去搵下仲有冇喺度,因為已經好返好耐
睇完胡東流
要一邊飲藥,一邊煲藥浸
睇下效果如何
依家睇完胡東流
有藥浸

如果唔得會試下焦油梘,師兄到依家仲用緊定已經停左?

mark低咗師兄隻藥膏了,thanks so much!!
多謝分享!!
見到想翻發又或者發緊就用

整好左就好多年冇翻發啦
佢無比藥我浸
你加油呀 等好返一齊食違禁品
我入黎都係想講 胡東流
廣華中醫
睇左兩次,食咗兩星期藥+浸腳

我第一次睇屋企樓下嘅中醫,情況嚴重咗
今次睇胡東流,中間去咗日本5日,唔知係行太多定真係中醫唔啱我,依家變到有史以嚟最嚴重

胡東流只係話我汗皰疹,但我睇d汗皰疹病徵,又唔係100%吻合

依家我全部腳趾罅都有傷口,仲有少少腫,睇咗次急症,終於轉介我去皮膚科(之前係轉介去骨科同足部治療

都唔知繼唔繼續睇胡東流好,我都知中醫應該唔係快速見效,但我睇兩次中醫都咁巧合嚴重咗,就有d淆
師兄介唔介意留個tg 聯絡一下你
你同我徵狀好似,想參考下治療方法
我依家情況嚴重咗,有多d問題想請教下
點解睇中醫咁睇唔開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞