跪求中醫皮膚科~皮膚問題困擾一年

129 回覆
2 Like 5 Dislike
覺得太長嘅巴絲打請直接留低你睇過覺得幾好嘅中醫皮膚科醫師

背景:本人係一個多汗症患者,由細到大都多手腳汗,但未到古巨基隨隨便便都滴汗個種,最多考完試整濕一張紙巾。

2018年2月,右腳突然生咗粒嘢,懷疑係疣定雞眼就去咗睇d門診,比咗支藥膏我,用一次之後,成隻右腳腳掌腫咗,入醫院住咗四日。

之後每隔個半-2個月就會生一次,第二次都係腫,由第三次開始,我自己整穿粒嘢,放d膿,再消毒包好,就冇再腫過,但都好麻煩,耐唔耐就有傷口係腳,踢波都踢唔到。

醫院驗過d膿,種唔到菌,根本唔知係咩嚟。亦自己去過tst睇一個幾有名嘅皮膚科專科醫生,睇嘅時候咁啱隻腳係無發病,所以佢都係靠睇相話我似係蜂窩性組織炎,至此,我已經覺得西醫係幫我唔到。

去到十二月,今次發病個粒嘢比較大同好似嚴重d,所以我去左港安睇,睇下可唔可以做清創,清乾淨d傷口,結果咩都無做,然後收好貴,同日我亦去左平時調理身體嘅中醫到睇,食左佢連續十幾日嘅藥。

結果係由以前個幾月復發一次,變成咗生第二種嘢,有d似汗皰疹嘅,幾乎係不停咁生,一日生一粒咁,但範圍都集中係三隻腳指上面。

想搵中醫專治皮膚科嘅醫師睇下,已經比呢隻連係咩病都唔知嘅嘢搞到生活亂曬,跪求巴絲打留低覺得唔錯嘅中醫皮膚科醫師
胡東流
余嘉慧
港大中醫
不如發病個時去睇多次西醫
或者睇第二個西醫?
Thanks!!參考下
小腿有癬, 攪左好耐都唔好
睇邊個好
港大中醫可以就咁約?試下先
其實只係專科個次無,醫院醫生/足部治療師都有見到。
同埋d專科醫生亦唔係話想睇就睇,我個次都等咗個幾月先有得睇。咁啱嗰時就冇復發到
yes
睇中醫之前試多次西醫?
中醫醫呢啲皮膚問題搞好耐
西營盤 許晏冬醫生幾好
我之前皮膚敏感生咗好多好似濕疹嘅野
睇咗3-4個月醫生都唔得
轉咗許晏冬1-2個月就斷尾
後來扁桃腺炎食咗10日藥都冇好過
轉睇許晏冬一個禮拜斷尾
不過佢淨係星期一至六 11點-12點收症
有時要等好耐冇得book
好 試下約
其實近一年我都係睇西醫
基本上都係抗生素令我消腫好返就算,唔會理我復唔復發問題。
而且d西醫連我隻腳係咩事都判斷唔到,所以我都已經對西醫失去信心
咁中醫話係咩問題?
個次我係睇完港安之後拎左d灰錳氧浸腳
同一日去左一個中醫到睇,佢聲稱係要排毒,話自己之前都睇過一個爛腳嘅(應該係嚴重嘅蜂窩性組織炎)
之後飲左大概15日藥

係灰錳氧同d中藥嘅夾擊下,由之前懷疑係蜂窩性組織炎變成依家懷疑係汗皰疹,但依家係不停發,隻腳係冇一日冇傷口
汗皰疹我生過係手
係有數唔到咁多嘅水泡又痕又痛
後來發現係對洗潔精洗衣粉過敏
唔掂就冇事
Ching 會唔會係過敏?
試下驗血睇下對咩過敏?
我試過個嘴又痕又痛
西醫中醫都冇用
Keep 住幾年都係咁
但係唔理佢後來就自己好返咗
不過我好明皮膚有問題但係搞極都唔好嘅感覺
真係煩到想死
睇西醫啦,睇中醫真係浪費金錢
之前人地介紹胡鳳文 ,前前後後一年幾醫番好濕疹
我都係!依家都未好返
我而家搞緊玫瑰痤瘡
都唔知搞唔搞得掂
啲皮膚問題係一波未平一波又起
心很累
西醫啦
西醫緊啦
皮膚嘅野係要自己留意過敏源頭,醫生幫唔到你幾多,中醫十個有九個半都唔識醫皮膚病
啱呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞