跪求中醫皮膚科~皮膚問題困擾一年

129 回覆
2 Like 5 Dislike
想問下樓上話睇中醫睇好皮膚嘅,食中藥係要無間斷每日都食食足一兩年先好?
好撚貴。。。。
中間有時停食幾日/一星期會唔會搞到冇哂效?
其實如果係細菌性嘅皮膚問題
好似真係西醫會實際啲
有啲藥殺菌抗菌
驗血又可以睇對咩過敏
唔好灰心呀樓豬
我都不停試好多中醫西醫
先搵到個同自己夾幫到自己嘅醫生
中醫試下懸壺善學堂
一星期食5日 停兩日
比腸胃休息
感謝你!!!
我睇個醫生係咁囉
同埋我上年11月睇 由全身甩皮出水變到今日好返8成
中醫都好信
咁我又真係見效嘛
睇乜無所謂 見效就得
各人選擇既方法唔同 尊重我既選擇得唔得?
濕疹黎講中醫都係要試又燒錢
時間長食得好唔知關唔關佢事,食得差又可以話係發緊出黎,任佢噏
分分鐘睇成年燒過萬都冇好到。但都有人好
西醫係100%唔會好,因為只識類固醇。咁唔睇中醫可以點
冇濕疹嘅人係唔會明走投無路嗰種痛苦,那怕只係一絲希望
西醫係零希望
我係遺傳性濕疹
試過西醫 一停類固醇就仆街
反而我個妹成功左 個下真係好想死
點解人地得我唔得 之後試左幾個中醫先到而家呢個
睇住自己好轉真係好開心
中醫話戒口係要 但有時哄下自己開心食少少違禁品都可以
係之後留意自己有無特別痕 無事就要隔返一段時間先可以再破戒
同埋要通知返佢
試下揀啲中大浸大同醫院轄下既中醫 個啲中醫都有料 同埋有埋代煲藥/藥粉 最重要唔怕佢地會愉愉加類固醇落啲藥度
睇緊浸大余嘉慧 好返八成了
中藥傷肝
藥粉係唔係比煲藥差? 什至有壞處?
但要番工根本冇時間煲/冇辦法喺屋企定時食
都有聽過
有個肝專科醫生朋友都話年中收唔少係食中藥食到肝出事/肝硬化/肝癌嘅病人。。。
尤其啲老人家,本身器官機能差,有事冇事就中醫煲藥,食到出事。。
教協 游子文醫師
我睇過好好嘅中醫係 彌敦行 趙致中
次次睇都好q多人 9成係黎醫皮膚

我自己就上年4月濕疹大爆發(可應係類固醇反彈)
之後針灸 食藥 2個月就控制得返5%未好(眼同頸)
中醫幫到我發炎 濕疹起時消左佢 令佢謝
然後變返皮膚光滑
但係控制唔到我唔復發新嘅濕疹
即個5%不停起>消炎>起新嘅>消炎

然後我的起心肝淨食素
雖然一落雨仍然會起
依家再起嘅濕疹 細左好多 少左好多

所以我覺得
中醫幫到你排毒祛濕 傷口會好返
可能會靚/正常一星期左右
但如果你唔戒口一路食毒一路排毒都唔會真正好

不過我另外有食 亞麻籽油丸 同 益生菌
唔知關唔關事
呢條友食撚屎, 剩係識開勁高劑量類固醇, 好快反彈
我俾個脂漏性皮炎都搞左成年幾 都仲未好
用左都唔見好, 仲反彈得緊要
我就係過來人
自己睇就唔似香港腳
睇左咁多醫生,有幾個都話應該唔係香港腳

唯一係一個足部治療師(佢強調自己唔係醫生)話生水泡個d係病毒,然後話我腳板底有d甩皮位係香港腳

但其實我隻手同腳每到某d季節就會易換皮,所以我覺得香港腳個到都係佢誤判,事關d甩皮位都生返完整嘅皮膚
thanks , 會參考下先
我第一次生嗰時睇個門診醫生開支藥膏,一用就腫到豬腳咁,自此我對藥膏都有陰影

醫院開嗰d藥膏好清一色,所以我都無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞