屌樓上裝修整撚爛左我個天花板

610 回覆
2676 Like 22 Dislike
巴打識玩,房實要派人 結構有問題 主力牆有裂行
想知最後搞成點?
我果時投訴都係咁樣
仲要1823果時我用英文,唔知關唔關事

今日book 期房署嚟check個天花到牆既裂痕
投訴到宜家第4日

巴打你都響跟進檔案1823果邊加埋有危險
或者同區議員反映, 你話我食食吓飯天花跌舊石屎呀,碎呀,灰呀,點算先?
中咗頭獎唔通我自己負責呀,唔係我整爛天花bor
樓主無覆
可能知道樓上啲連登仔大部分都係9up
結果不似預期
做緊呢行...
法例嘅reckless,以實例說明就係你明知做一樣野有機會出事,但你冇考慮到就做左
例如: 你明知扔煙頭落街有機會整親人,但你冇細想就扔左,結果整親人,呢個就係reckless
依家個情況根本冇可能prove到個裝修佬係有意圖或者係魯莽所致,除非差佬去到,佢認話佢特登鑽爛塊地
樓主依然應該要報警,等差佬攞左對方資料,之後再申請翻對方資料作民事索償
差佬黎到邊個開刑毀,佢OC實屌到佢反皮
報告下先
真係好撚攰搞到

咁今朝警察黎過摸過都知個凸位係硬既
有開到file 亦都有同上面裝修師傅講聲
我諗佢地老細都有講聲 所以就算打炮明顯都gentle 好多
(警察聲稱冇權阻止佢地繼續鑽)
晏奏既時候管理處 工程部 裝修公司老細一齊黎左傾
佢地成班一齊話𠝹開個凸位既牆紙黎睇下(巴打們都估中哂)
咁我都拒絕左話以示公平公正等房處負責人聽日黎睇左先
我話都係保障大家咁呢啲門面廢話啦
咁之後傾既時候裝修公司老細都話會幫我地搞返掂
可以cut d牆紙出黎幫我地配返 搞返掂
有佢呢句我同媽子都安心啲
中間佢地入黎時我有影相同拍啲片
係我地討論過程到佢口頭承諾到佢地成班都有錄到音
最尾佢話琴日個師傅一時情急態度唔好 唔好意思咁
其實個師傅想斜膊的確係令到我同阿媽震驚
搞到咁都可以話唔關事
不過出黎行 都唔係為啖氣做事
只係想有一個安穩既家 好好地比我同屋企人食餐靚飯訓個靚覺
裝修公司老細肯講話佢會整的確係派左定心丸
但行動上就要有待觀察

另外佢地係我上層窗出面鑽野 搭棚
屌整撚到我成窗同埋啲曬緊既衫褲都滿撚哂塵
屌佢 又要再洗過哂啲衫
聽日應該全日冇得開窗
當坐飛機算聽日
太攰今日 冇乜點用手機
有呀我有講到1823
跟住過一陣房處就即刻打黎話要聽日先黎到
區議員都有同佢講過聲 不過嗰陣太早佢未返工 同左成啲助理講左先
入黎睇我篇長文啦巴打
其實都唔想麻煩阿sir但需要有個可靠同接納性高既第三者作證 麻煩了阿sir
好彩仲未出事 今日打炮時又震哂間屋 驚到仆街
不過房處負責人話就算有野即時跌落黎佢地都係聽日先黎到 咁我都冇法子
身心俱疲
冇呀業主仲深潛緊唔知做乜勁
巴打我呢個case應該係真。石屎黎 應該唔關滲水事
麻煩好撚多
不自爆啦sorry bro
呢一層要睇埋兩老想點處理 不過會提議下佢地咁做
唔該巴打
呢啲師傅先係真漢子
冇腰骨冇膊頭
巴打的怨氣看似很大你最後怎樣處理?
我係廳呀巴打 係咪應該唔會有影響
報左 佢好似唔多想理我咁 可能唔夠爆
報告左啦 入黎啦入黎啦
我琴晚成晚都訓唔著好似有隻蚊咁 一路唔搞掂佢我訓唔到
樓上的一定左避右避。政府也卸責。你有甚麽建議o正路樓上一定唔怕。
小心穿左電線管果d,
打到short circuit 你就大獲
你試哂d電器著唔著先

業主同判頭唔理
要搵人出信
比如驗樓師果d(我以前summer job有間專做)
佢地好多都係ap
佢地會寫話因上面工程導致點點點
寫果封信都有法律效力
佢地會幫你跟進埋
反正佢地都係收番業主錢(如果勝訴)

題外話
可以以驗樓班人
追一次電線位,
有咩問題都可以重鋪電線,順手換哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞