💳信用卡討論區(66) 西九免問勿覆 發問前先睇 #1—#3

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
批卡放上嚟同其他人講做乜

會出落statement寫零蚊
唔夠年薪都批咗,放上嚟分享下都唔得 批到其他卡都唔見咁多負評
我第一個月用 last statement rebate 係咪要第2個月先會rebate第一個月既回贈?
Thanks巴打唔怪得知今期冇
年薪過480k點樣唔夠?大貓分享經驗有乜用
你批唔代表人地批
MOTION卡收到ACQ USAGE REBATE 18
有冇巴打知係咩REBATE黎架?
原來sc現金回贈張卡回得仲少過大貓signature?
Visa Signature:最紅自主獎賞 3.6%、網上/海外 3.6-5.6%、AAVS 0.4%
其他:最紅自主獎賞 2.4%、網上/海外 2.4-4.4%、AAVS 0.4%
門檻(Visa Signature):年薪 $480K/$600K 資產
門檻(金卡):年薪 $60K/大學生
弱點:唔中最紅自主回贈低

- Standard Chartered Bank

Simply Cash:本地 1.5%、外幣 2%、AAVS 1.5%
門檻:年薪 $240K
弱點:累積回贈滿 $50 方可兌換

除左本地全部都輸... 咁我上網同海外買野用大貓好過?
當然,本身得張大貓,係見要搞結婚同honeymoon先想搵多張卡食d優惠
大貓vs 只要喺最紅嘅商店名單上消費都有1.6%-3.6%rebate 如果過咗十萬/唔係最紅個list上面就得0.4% rebate (唔計promotion)
網上同海外我會優先用東亞

大貓本地唔係唔好
只係你踩唔中就即刻得返0.4
每次消費都要考慮一下中唔中都係幾煩嘅事嚟

例如你要記住宜家中無印唔中
莎莎中colormix唔中
康泰中東瀛遊唔中
馬拉松中運動家唔中等等
咪係
東亞有hku卡 同埋用過咁多年我都幾麻麻東亞卡 .所以應該都係sc加大貓
AE其實有咩咁好?打算申請CX AE

依個夠唔夠?
咁不如以後批咩卡都唔好post上嚟啦
想申請自動增值賺CD
有冇咩卡推薦?
利申:淨係得恆生張大學卡
Btw 暫時睇過大新同埋earn more 好似都差唔多咁
仲有冇邊張最抵玩??
支持申請又貼一次 拖得耐又貼一次 批又貼一次
當自己ig?
人地批到
自己批唔到咪負評人囉
請問hsbc 最紅優惠
點知自己成功揀到果個domain?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞