女友比毅進警扑咗,自此我領悟到一個道理

358 回覆
6550 Like 140 Dislike
好慘
你無錯。大家都無錯
係社會既錯同垃圾政府既錯
督察果下吹大左
8分啦
你讀好啲書先啦!
小朋友
第時你可能真係入面既主角
唔做港資,大把公司福利好過政府工
8.5/10
毅進升到做督察?
人工福利有保證
正常吖
讀書叻有鬼用咩。
工作、人際關係果邊更重要事實證明
消防低人工過警察柒少陣
你個標題都打錯啦 咩毅進 督察同pc差好遠
一個正常健康既社會係唔會比政府工成為主流
當政府工成為左主流,只會indicate到私人市場有問題(缺乏競爭力)
當然有志從事public policy既會繼續考ao/考eo當跳板
其他位正常黎講唔應該吸引到精英去考

其實好大程度上同香港產業97後唔再以賺全球外匯為主有關
當個經濟咁依賴人民幣同內需去帶動既時候,以香港既規模,根本就好難賺錢

金融=變左中國公司上市基地
地產=大陸人/香港人炒賣
醫療=私家賺大陸人/香港有錢人既錢
建築=賺香港人既錢
零售=賺香港人/大陸人既錢

一個地方冇哂產業/吸引力賺全球其他人既錢,咁私人公司又點會比到有競爭力既人工?
而政府工最多咪凍薪,相比之下會有幾大影響?
人工得萬零蚊,到宜家都未夠2萬,又唔係老豆大把,講真養自己都麻麻哋夠,點養埋老婆加個仔?
所以一講到結婚,我唔係唔想結,但真係太多嘢要諗,所以唔敢承諾太多。女友可能以為我唔嗲唔吊,所以傾親都發脾氣,漸漸地,感情都受到影響。

i know what that feelllllllllll
毅進男不潮
錢!多! (賣hi唔搵錢多搵咩)
睇開啲啦!
讀書唔叻唔代表英文差
大把智障英文都好叻啦

捉英國人警犬就講英文?
捉法國人警犬就講法文?
咁其實你唔係唔想結而係冇錢嘅話,都可以應承之後埋單姐
再者,你都話大家諗法有分歧
我係女仔嘅話,見到個男友咁都考慮揾過個啦

不過唔知篇文堅定流,而且出得街都係美化過
唔評論太多
2/10
我信

當年阿叔讀完個爛系展翅都考到入政府化驗所做Chemist
有無呢條女近況近照
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞