一人一個只有一個意思嘅中文字

223 回覆
3 Like 162 Dislike
原來樓主係戇鳩,大家唔洗再回post 鳥
自己舉錯例子比人駁就話人不學無術
不如你解釋左始動算乜中文先啦
我認為就算單獨用,都係有配詞嘅解法喺入面。
不過單獨用都有得解嘅,但重點都在於「想」究竟有無感情。
林奠阴
意思係咩
柒?
畫公仔唔洗畫出腸既
原來有曬提示
唔怪得佢咁嬲
兩個想應該係唔同意思
一個係實想:回想
一個係虛想:幻想,假想
而有冇感情係我地既主觀感覺
因為你唔會覺得人會無端白事去諗一個人
所以根據前後文揣測該感情

在這寒冷的情人節走在街上,,我更想她了。
在深夜加班的我,怎能不想他?那該死的老闆!

Ps 諗諗下想仲有意圖一個解釋:我想去日本 個想
你個個都用多個字黎配 ,
咁昨日 昨夜 都唔同啦
你一句就收左人皮
每個都覆下先

昨日、昨夜詞義唔同,但「昨」嘅字義都係「前一」,並無不同。而昨是今非嘅「昨」字義解「以前」,咁字義上先有唔同。
詞義唔同唔代表字義唔同

你又收多次人皮
問題係樓豬比d例子全部係用唔同詞語組答呢
琵琶咪就係得一組詞意既一個字
再唔係用樓豬嗰套講->琵琶指樂器 ->琵琶骨指人體其中一組骨骼
樓主有啲分唔清字 同 詞,單字 得一個嘅含義 唔等於 組詞後都係同一個嘅含義
樓主以為玩撚緊接龍
我諗到個啦 秒樓主
樓主智障
只有一個意思嘅中文字

人地出個字比佢
佢配個詞比人都算
好似個一字
佢即刻駁嘴 話一個 一樣 唔同意思
真係柒到唔敢睇
題目討論為字,理應討論字義而非詞義,舉詞語解字義並無不可,只係例子用錯。

而閣下所講嘅係一組詞有兩義,樓主所講嘅係一字無多義。如果「琵琶骨」嘅「琵琶」無樂器嘅意思,例如琵琶骨係因為該骨與琵琶相似所以叫琵琶骨,咁琵琶嘅意思就無改變過,唔影響該詞義。否則,琵琶骨中「琵琶」就證明琵琶有兩義。

但因為琵琶骨多數喺武俠小說出現,喺街未搵到古文去了解佢嘅來源,所以我都唔9up了。
弱智狗
咁氫氣 同 氫彈 係咪唔同意思呀屌你老母
個想就唔係同一個意思? 想念 想像 唔係用個腦想
傻撚左呀你? 你好似以為配左詞就唔同左意思
想念 同 想像 咪前面個想字 咪用個腦想,如果因為成個詞咁睇就唔同意思
咁 男人 同 男廁 都唔同意思啦屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞