一人一個只有一個意思嘅中文字

223 回覆
3 Like 162 Dislike
咁睇下你放係咩語言啦

廣東話應該剩係得動詞
撚屌
其實,昨日、昨夜嘅昨係解前一,但今是昨非嘅「昨」係指過去。所以都係有兩個意思。
樓樓主識唔識中文?
詞定字呀

樓主乜撚嘢事?
所以唔關正俗問題事,古代文字較少,因此通常都係一字多義。

Btw,琵=一義;琶=一義;琵琶=一義
覿
唔好推啦
樓主夠柒㗎啦
樓主嘅意思可能係:大象之「大」為形容詞,形容象之體形,而大學可為四書之一,亦可指高等學府,所以大學嘅「大」並非形容體型之大「

而助語詞嘅意思即無意思,只為加強語氣,而撚手即解拿手,而咁啱讀緊李白詩,附近嘅白居易琵琶行都有句:
輕攏慢撚抹復挑,初為霓裳後六么。撚字又有唔同嘅意思。

所以,樓主答人嘅方式係有啲on9,但問題同部分解答都有理嘅。
解字需要配詞,因為一字之所以多義係因為唔同嘅詞性。有時候更需要前文後理先明白一字之義。
當然,有啲字可以就咁解字義,例如:「我」只係解第一人稱,所以點配詞都無分別。
但例如:「母」,就咁解你唔知應該解「媽媽」定係「雌性」。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞