一人一個只有一個意思嘅中文字

223 回覆
3 Like 162 Dislike
諗住入嚟學野,點知個樓主係唔識嘅
個人劣見:「想念」解從腦海中出現掛念/思念某人/事/物嘅舉動,而「想像」解從腦海中出現某個圖像,「想」嘅字義仍然係「腦海中出現⋯⋯」而「推想」解「根據已知情況推測未知嘅情況」,再細解「推」即係以上嘅意思,「推測」、「推理」等等嘅「推」都無變。
仔細諗翻,「我想要」、「推想」嘅「想」又應該無唔同。
1萬蚊
1、我很想你
2、我想到一個畫面
總點在於「想」都係同一意思,就係喺個腦/心出現某樣野,喺1出現嘅係思念,2出現嘅係圖像,1、2嘅配詞詞義當然唔同,但「想」嘅字義無唔同。
一萬數中嘅「一」指數量,無改變「一」字義。
即係10k*1
一個萬=一萬
「一」字定位不變
琶唔係
琶除左可以解果件樂器之外 仲可以解現代弦樂器/鋼琴既一個指法技巧(琶音)
我都係覺得兩個「想」字性質有少少唔同
一個係中性 一個係加左感情落去
而且譯做英文都完全唔同 一個think一個miss
可唔可以咁解釋
就算廣東話都有助語詞同動詞兩種用法啦
琶我知有指法意思,但樂器係指?
爆炸螺絲
解think同miss係因為配詞時詞義唔同,想念解miss,想像解think,但「想」並無改變字義。
不過你認為兩者一為中性,二有感情,依點幾值得討論,想法應該用想像嘅想?思想都應該係想像嘅「想」?咁想念係因為「念」影響「想」,定「想」真係帶有感情?個人都未諗得通「想」有無感情色彩喺入面
你係咪想講3分 如果你講評級 1都俾多佢
一個叫‘琶’既樂器 即琵琶
我覺得樓主就係咁既意思
就咁講個「想」字你唔會肯定到係邊個意思同咩性質
所以先會舉「想像」同「想念」做例
樓主舉例錯,態度有啲on9,但問題值得思考,唔覺樓主有咩大問題 好過成個連登剩係不斷嬉笑怒罵、單單打打,再瘋狂炒車。當然依啲元素係不可或缺,但學術post都一樣,唔係話要似翻當年高登,而係一個討論區就應該有唔同種類嘅討論
你一句就收左人皮
咁應該係配詞完先解琵琶,定就咁琶可解琵琶?琶可代指琵琶嘅話,咁琵應該都可以代指?但如果因為專有名詞而少用,而令人覺得可以代指,咁應該唔係字嘅本義。好似嗩吶咁,兩者皆無代詞用法,我暫時未查到琵、琶係古文中可代琵琶嘅例子,所以就當佢係一字一義。
當然係要配詞解,但依個例子嘅特別之處係「想念」嘅「想」有無因為「念」而令「想」有感情色彩,定「想念」係「想」+「念」。
我字可以解武器,同戈咁上下
每個都覆下先

昨日、昨夜詞義唔同,但「昨」嘅字義都係「前一」,並無不同。而昨是今非嘅「昨」字義解「以前」,咁字義上先有唔同。
詞義唔同唔代表字義唔同。
所以我一路講緊將個字單獨用既情況
我很想你vs我想到一個畫面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞