一人一個只有一個意思嘅中文字

223 回覆
3 Like 162 Dislike
你咁配法只要個字配到其他字就一定有另一個意思啦
你不如問邊個中文字配搭唔到其他字啦
如果好似你咁解
昨日,昨晚
都唔同意思啦屌
係樓主個logic係錯囉好唔好
畀錯例子,咪令到個題目既龍門混亂
佢自己都諗唔清,你都話佢岩...
你究竟知唔知自己個post係問乜架 唔係玩配字遊戲喎
原來樓主係弱智
一陣?
一 - AGA
第二個意思
台狗先會當名詞 形容詞
廣東話用撚同柒做形容詞
台灣的屌 有指厲害的意思 佢可能係咁的意思
想念同想像呢個真係樓主岩喎
講真除左殺手殺戮呢個例子錯之外佢其他例子冇錯喎
但你地就執住一個錯既例子黎話樓主成個logic錯
咁樣好咩
而且樓上都已經有位ching將樓主個logic解釋得好清楚
樓主就咁撻兩個詞語出黎又唔闡釋下
好難唔惹人負皮
始終、始動?首先始動唔係中文,另外明顯兩個係同一個意思「開始」
想念、想像?上面已經有人講咗個例子係錯
「想」的而且確有多於一個意思,但所舉既例根本係分唔出
訓練、訓話?個例子有乜分別?
我?樓主話係得一個意思,但我同我國已經係兩個意思。( I vs my)

同埋,除咗屌字,樓主從來冇解釋過原因...
只係其他補出黎
其實樓主係咪弱智?
上面解釋個殺字講一大輪都冇講殺字有邊啲其他意思
淨係識悔氣賴皮 都戇撚鳩
始同訓好似真係你岩
但想念同想像真係唔同意思喎
我很想你(想念)
我想到一個畫面(想像)
有錯請指教
首先,我認為1、2嘅「一」意思相同,只係因為「第」而影響咗整個詞義,而無影響「一」嘅字義。
而3,一向、一直⋯⋯中嘅「一」都依然係「單一」嘅意思,只係表示程度/狀態,只係詞義唔同,並唔係字義唔同。

但值得商榷嘅4,一切嘅「一」,而「一律」嘅一依然係解「單一」,如「以上犯人一律處死」,「一律」中嘅「一」都係解「單一」。
但「一切」中嘅「一」應該唔係「單一」,所以確實有多義,仲有「一般」等等。
想同訓係有多過一個意思
問題係樓主個例子係唔岩/好含糊
想念、想像,當中既想字分別代表乜野意思?
可以理解為「腦海浮現思念」、「腦海出現影像」
極之難理解樓主究竟想講乜
三者無異
配詞解字,「昨」字義無變,詞義不同唔代表字義不同。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞