驚恐發作 係咪咁就一世?

135 回覆
36 Like 3 Dislike
依家點?
雖然我已經一段日子冇發作過, 但始終擺脫唔到陰影咁...
懷疑女朋友有
成日突然覺得自己跌落深淵咁心跳加速就死
但做過幾廿次body check都check唔到有事
死都唔想睇心理醫生驚比人覺得佢痴左線
我都唔知點做好
睇心理醫生 唔等於痴線

只是見多一個人見了解你心聲,比機會你訴心事
好多人話食咗血清素戒唔甩,係咪真㗎
我有曬你地既病徵 又係忽然好暈 心口好唔舒服 立即成個世界好靜 只係聽到心跳聲 成個人好軟無力好驚 之後抖一陣又無事 但係我有埋腸易激 胃同胸口長期唔舒服 一緊張就奶野
勸過好多次都唔聽
我呢兩日都係咁喎
一訓著就驚醒

其實咁嘅情況係咪返份無咩壓力嘅工好啲...
你陪去都唔得?
係咪喉嚨好似有野硬住 吞唔到又吐唔出
會唔會吞口水好似有舊野唔上唔落
樓主有興趣可以留個tg 傾下
waitforacoffee
我試過做完運動cooldown緊轉條頸, 突然暈一暈然後心跳加速應該點都過220+全身冷汗+眼前變黑, 跟住好似突然靜左咁, 摸脈搏發現冇左心跳, 以為會真死, 大概30秒後跳返, feel到好勁既腦壓同耳鳴, 好似reboot過黎. 癡L線從來冇諗過可以有咁癲既生理反應. 當然之後check心臟做埋CT造影完全冇問題, 但從此之後當心跳快到一個程度就有機會暈+標冷汗,好似又就死咁. 知道心臟冇事咁我就堅持運動慢慢重新適應返心跳, 好在呢大半年冇再出現過.
唔知咁算唔算驚恐症, 但好癲, 無端端瀕死
有咩喺度傾啦,又唔係有咩秘密,分享下比大家聽,我都想知,thank you
咁誇張,咁你會唔會越嚟越驚,越驚越嚴重,發作越嚟越密?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞