驚恐發作 係咪咁就一世?

135 回覆
36 Like 3 Dislike
如果你係會突心跳好快 快到會有就死嘅感覺 呼吸困難 等等 就有機會係 如果普通咁淨係覺得心跳快咁可能唔關驚恐事 不過如過有懷疑 都建議去睇睇精神科

我果陣發作第一次 要差唔多成個鐘先定落尼 果陣即刻去左公立醫院睇 等左幾個鐘話我可能係耳水不平衡 轉介我去耳鼻喉科 點知當晚即刻發作第二次 好暈 心跳勁快勁大力 手腳都麻痺晒 成個人郁唔到 第二朝就去左私家醫院睇 一開始係心臟科醫生見我 check過晒冇野 就有精神科醫生見我 之後就確定左係驚恐發作
醫生都有講過 好似話係因為緊張驚慌而過度換氣 最後引致驚恐發作
對。。。。。
自己之前試過過度換氣
嚇撚死 後尾入醫院過夜 又抽血又剩
Btw係咪每次都係呼吸急促先?之後先有作嘔手腳痺 咀唇有針拮etc 既感覺?
我大概有呢個病都有三年左右 無睇過醫生 無食過藥
宜家同佢並存緊

當你feel到黎料果陣搵d野分心
我就平時會用電話 上下連登分心就會無事

通常多人既地方會容易發作 或者有好多人係我左耳講野我都會好易發作 避忌下就無事 都有差唔多成半年無發作過

同埋當你發作過好多次既時候 你會發覺其實對你影響不大 只不過係果個時候你會好辛苦 過左就無事 平時注意下呼吸 有唔舒服既時候搵野分心
有,最初以為自己感冒,睇完醫生食完藥又好似好D,不過又會心跳重,心口拿住以為自己心臟有事咁!

日日反反覆覆,每日起身番工到食中午飯,成個人無動力,好似唔夠糖咁,但係食野唔想食,自己都係夾硬食,不過好奇怪每日一過17:00就會成個人正常番哂
仲有朝朝肚柯!
之後6月仲去左四川,上左4000(其實玩緊命,如果真係個心有事死得),番黎香港都仲係唔舒服 去左 body chk,chk 完報告一切正常,仲要好靚
之後聽朋友講試下中醫,睇左2個月,睇完又好似好D,但係食緊藥時好時差,每日5點正常番哂就keep 得好好......

其間上網搵症狀,見邊樣症似,自己就形住形住係,
之後見好左DD,中藥又唔係再大幫助,停左佢
停左中醫之後,上網無意中睇到份野講 情緒病,驚恐症
睇完 成個人鬆哂,好似搵到D 野咁,而家雖然都仲有少少問題
個人就嘗試控制下自已放鬆D唔諗住佢,睇下可唔可以再好DD

我其實無睇精神料,同埋無食相關既藥,希望試下自己可唔可以控制到啦

呢個網頁,睇完感覺好左
https://www.cuhk.edu.hk/med/hmdc/share2.html
仲有,而家一去人多地方就有發作先招,不過都好過最初乜都諗--衰野
樓主可以試下
早訓多啲, 等身體冇咁攰
跑下步,eg: 10km , 可以等"自己知道自己"冇心臟病 , 但要控制慢/正常呼吸
做下瑜伽呼吸
樓主加油
其實未經歷過既普通人真係好難明白
正如一般人遇到啲有幻覺既人會覺得佢地痴撚線
可惜喺佢地既世界入面
嗰啲幻覺係真係發生緊 同現實冇分別
只不過一般人係唔會諗到咁深入
只係識叫佢唔好咁痴線 唔好理嗰啲幻覺

唔係想比喻你做精神病患者
只係想你都試下明白一般人唔明你係正常
唔好對身邊既人咁失望咁嬲

治療既方法留番比醫生
只係想同你講聲加油 仲有人明白你
係有啲野刺激到你定無啦啦都會發病?
如果係有外物刺激個啲會唔會係常人都覺得驚慌嘅野?
建議樓主去見臨床心理學家
去理解panic attack根本原因
食藥只能幫到短暫性
身體會對藥物有適應作用
愈食會愈習慣 所以長遠唔係辦法

利申:讀緊臨床輔導
買隻運動手錶 準確check到心跳既 會發覺在外時間同在家時間 既心跳率有唔同
take care真係難聽過粗口
細過發生過
大個小小就無再出現
試下做多啲運動放鬆自己
盡量唔好”型”住”型”住
建議去睇心理醫生
係咪之後就冇事啦?我果陣入院都check左勁多野 磁力共振都挽埋
其實係發作就會心跳好快 但呼吸其實我有努力去控制 之後果啲症狀係發作先會有 我依家已經三個月冇發作 但係成日感覺會想尼想尼咁 個人仲未好定
你好堅強.. 我就唔係人多先會發作 我應該係聽到有人鬧交 尤其半夜就更加容易發作

我明白咖 我都知道影響唔大 但偏偏成日都驚佢尼料果種感覺 我依家都一直努力令自己唔好太緊張
收到收到
謝謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞