驚恐發作 係咪咁就一世?

135 回覆
36 Like 3 Dislike
我諗我係聽到人鬧交就會發病 因為對上果次都係因為半夜有人好大聲鬧交我就尼料

第一次發病之前 屋企人成日嘈交(呀哥唔生性)
所以我自己認為聽到人嘈交就會發病
有冇好介紹?
冇的話我自己上網搵下睇下邊到有得睇先
我會做多d運動咖啦我諗我係聽到人鬧交就會發病 因為對上果次都係因為半夜有人好大聲鬧交我就尼料
之後都有幾次差d黎料 即刻搵其他野分散注意力
醫生話係鉀有少少高所以咁
你計下心跳,我就帶手環mon住,
其實只係心跳重,唔快,未諗通之前仲唔敢做運動驚卒死
上星期 沖涼 耳仔入左水,塞左一隻耳

幾日都唔通番,星期一揾耳鼻喉通耳(洗耳),洗哂2隻耳
洗完唔知係咪心理作用,耳嗚無左(去完四川番黎開始有),不過聽野唔知係咪清楚左,一聽到大聲野又有D想黎料!同埋睡眠質數差左,
日日訓醒好似無訓過咁
透唔到氣
點吸都唔夠
手同身都會狂震
唔太感覺到四肢
心跳到好似開turbo咁
比死更難受
我都係,都無人分享吓睇醫生有無用?
我細細個就有呢個問題,不過可能幾個月先一次
而家大左時不時都會返發
好想知有無得醫
ps.我留意到如果心情唔好既時候會易發作

tg:hiibau7
留個tg希望可以有同路人一齊傾下跟進吓
我大約兩三年無翻發
心情唔好真係會好容易發
心病還需心藥醫
但都唔係唔可以避免
平時多啲練習平定情緒
多啲思考 多啲角度睇問題
留意自己狀態

我前年有一排臨瞓前都冥想(用app)
覺得情緒平穩好多
真係好.. 希望你keep到,之後都唔會翻發!
我無接觸過冥想..咁我download睇吓先
唔該哂!
首先要接受自己
就算發作 都唔好嬲自己
試吓抽離一啲諗自己可以點幫自己
所有嘢都需要時間
加油
歡迎搵我傾
Tg: sorryiforgot
之前ex都有呢個病,陪伴左佢一年好返了
我小學行去番學就覺得好多人望住,抖唔到氣,好緊張係咪驚恐?已經冇呢個情況好耐,最近又有番
上個月打打下邊爐試過,食完抖緊突然心跳勁快勁大力+頭暈,
持續左幾個鐘,然後每日都有幾個鐘係咁,依家無啦啦又冇左
中學果陣感冒搭mtr暈過一次,之後見到多人嘅地方特別mtr就會黎料,大學果陣試過mtr過度換氣到暈低。
前幾個月媽咪過身,刺激之下更加嚴重左,搭巴士都會黎料。一黎料就睇下youtube d 搞笑嘢distract自己。
無樓主咁嚴重,所以想試下唔食藥,自己可唔可以慢慢好番先。唔係有依種病真係唔會明種感覺,同人講都無用,樓主保重
我都有,工作壓力極大,類似食飯瞓覺時候一到靜落嚟嘅時候發作,特別是揸車嘅時候好驚會心臟病發之後炒車,明知唔會但都控制唔到,次次都覺得好似一定會暈但一次都冇真暈低過(私家醫院洗左好多錢全check都覺得唔夠,咩事都無)

好Q煩
有左呢個病差唔多三年
斷斷續續咁食血清素
呢個病有時候會連埋焦慮症一齊
第一次發作係做完運動之後,成身出汗,好似透唔到氣咁,手腳麻卑,個感覺好似心臟病發咁

之後入急診室,抽血,照x光,心電圖(兩次)
跟住由於等得太耐,個感覺開始好d...但當你發作完之後個人好似虛脫咁累

結果當然係驗唔到有任何野。

再隔多個禮拜,放工係街到又有呢個情況發生
,repeat番以上個step,入院,body check,等既途中,透氣已經順番少少,但個人好累。

又係驗唔到有野。

最後去睇私家,經醫生同我傾完一輪之後,都agree左係我可能係有驚恐正,開始要食血清素,岩岩食果陣有少少胃病,一個星期後就開始適應隻藥

呢個病對我既影響係,首先冇人會明白你
大多都係會叫你唔好諗咁多野,但呢句係廢話黎
大部份人都知,唔係你去諗果樣野,係你d情緒會自己係個腦到湧出黎。

最後我想講,逃避需可恥,但有用。
好多野唔需要克服,避開煩惱既源頭最實際
跑步,日日跑15-20分鐘(半個鐘最好), 要跑到出汗,索氣。堅持
當然,要由慢慢跑開始, 並要注意自己心臟
利伸: 我都有
我都有
個時入左急症3次
但我堅持唔食精神科藥
個時真係生不如死
宜加久唔久都會有少少發作
之前我都堅持唔食
而家食咗冇事
會不會係腦有事?
其實血清素係咪真係有用
有,如果你有發病過,食完你唔會有好明顯既發病情況,但間歇性,突發性既心跳加速,或者緊張都會有...呢個係我個人情況
Thanks for sharing呢排我好似嚴重左,個心好似拿住咁左手又麻痹,真係唔知幻覺定係咩(專科咩都check過晒),以前試過食血清素,但食咗之後覺得轉數好似慢咗所以就停,我工作轉數需要快,感覺好煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞