大個之後,先識欣賞農夫

365 回覆
4184 Like 52 Dislike
呢個世界有好多妖魔鬼怪
得閒你出街 一眼睇曬
見高就拜 見低就踩
見你跌低喺街佢就咁就行過
話知你幾難過 淨係想同你盡快bye bye
我最中意:
《十七年華》,表面敘述香港倫常社會問題,其實係諷刺香港人嘅生活態度,事不關己,閒事莫理。而更深講傳媒已經變質,為銷量為eyes catching為出位,寫乜都得;而且旁觀者根本無法知道少女尋死嘅真相,只有佢自己知。

《信不信由你》,聽講太直接嘅關係比某團契投訴歌詞真係好露骨,露到心寒,點解我地道德嘅標準去到咁。

《走先~致亡父》,呢首舊歌都over 15年最少,係c君送比去世嘅父親。細個聽已經feel到個種屋企人離開自己個種孤寂感覺,亦提醒自己對父親(屋企人) 要好d。真係好正,歌詞又貼地又有故事。https://youtu.be/g81DGqqn7F4
講咗先落㗎
456wing
睇咗你story先發現係講咗先落
好衰呀連尼住
屌你老味 假膠去死啦
呢首真係無聽過
多謝巴打分享
Side track 歌尼,收錄喺大碟《音樂大亨》。

Haha, 我小5個陣已經中意佢2個,到依家都番工la 真係伴隨住我成長。以前跟同學rap《風生水起》《全民皆估》,係真係好過癮。

Ching可以聽番《月下思》《鄭永芝》《音樂大亨》呢3隻係佢地未最出名嘅時候出,當中有好多唔多人識嘅係高汁嘅歌,有d真係好好笑
不嬲都覺得佢哋好正
以前同宜家聽成長三部曲真係兩種感受
宜家聽會覺得時間過得真係好撚快
風生水起果陣已經有留意
個人好鍾意 日出而作 24 十七年華 i believe i can fly
直到而家 唔計Band
組合真係好鍾意佢地
會聽佢地歌 睇佢地演唱會
好耐之前紅館 上年同今年麥花臣都有入場支持
等佢地20首新歌
同2020再開始show
十八九歲扯到八十幾
「C君好男人,過幾年就結婚 陸永大情人,個老婆好銷魂」
琴日聽番原來麥玲玲都準
終於有人講農夫
佢地既詞好正
農夫
個幾年變左十幾年
狼狗羊
最緊要扯旗 扯旗當賣旗
可惜好多香港人停留喺你細個嗰陣嘅階段
我淨係識「玲玲出嚟又睇掌喇」
講起玲玲 雖然生日快樂演唱會嘅行程都唔係保密 但係見到玲玲嗰吓 真係全場震撼
我鐘意雙囍臨門笑撚到仆街
但又有意思
24先係最灰戈隻歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞