大個之後,先識欣賞農夫

365 回覆
4184 Like 52 Dislike
細個唔知呢隊組合喺度Rap咩,無韓仔嘅小白臉的外貌,無太特出嘅歌喉,所以一直無乜點留意。

直到長大後,先發現自己走緊寶,講内涵同歌路嘅不同,簡直係香港組合最Top之一。

講社會,有《港女收港男皮》講兩性社會現象,當中《十七年華》簡直係超高質之作,短短幾分鐘諷刺晒社會各階層逼死少女、傳媒對真相嘅漠視、香港人關心新聞只有三分鐘熱度等。

https://www.youtube.com/watch?v=LwyKwIs4I3Q

講愛情,有《阿遲》講初戀到長大嘅戀愛,失去當初感動、《愛不愛我》、有《好彩分手》去安慰受傷嘅你。

https://www.youtube.com/watch?v=YvkjwkyvnpA

講長大,有《返老還童》、《難得咁人齊》、《我要打多支》、《Old School Days》等,當中《偉大航道》最高質,以自身嘅經驗去勉勵青少年。

講夢想,有《我的志願》、《重新找到你》等,《重新找到你》更加係打工仔嘅心聲,日日機械性咁返工,無咗自我,忘記咗自己理想。
https://www.youtube.com/watch?v=WNzwm-Sv3PA

我諗係人長大之後,當生活面對唔少挑戰同挫折先會明白農夫嘅歌。曾經細個會以為世界係自己,以為社會係需要自己去幫助,但大個發現原來唔畀社會淘汰已經算好,第一次接觸社會嘅殘酷。真正體會喺香港實踐自己嘅理想係一件幾咁困難嘅事,你要生存容易但生活真係好難。

但農夫啲歌好多時就不斷正面鼓勵你唔好俾社會埋沒自己,唔一定人做你就就要做,最緊要有自己思考,行自己嘅路。

當世界風向同樂壇都轉緊去國語,佢哋話一定堅持做廣東話歌,希望廣東歌可以代代相傳。《表演者》、《456 Wing》、《全新派台作品》呢啲歌都睇得出佢哋行樂壇路係捱出嚟,永遠用搞笑去鼓勵人。希望留意佢哋主持之餘,有更加多人聽佢哋嘅歌啦。
Agger
墨仔
近排都聽返農夫好多歌
番大陸啦 仲翻咩場上連登
我都係
呢排loop緊我的志願
發現已經變左月經post
真係咁普通咩
屌你老母死返上支那啦 自己香港嘅野又唔支持
宣傳支那野死返去支那啲討論區啦
仲有首冇出嘅芒亨都幾正
重新找到你loop左好多次
佢地18年來都堅持行自己風格,果種強靭生命力我好欣賞。
但好多好歌仍然被忽略
可惜佢地紅咗之後,唔會再敢作17年華,最緊要扯旗呢d另類搞野歌,之後每次都得返講愛情,青春同追夢既歌,重複又重複
呢兩首真係好正
無計 太過行另類香港人真係唔欣賞
其實我覺得派台妹都算玩嘢
細個直頭覺得農夫好7
真。
一開始d 友誼萬歲都好好笑
因為外型唔算討好
如果依家佢地仲敢作d另類歌,唔怕踩咗界俾人鬧就好啦
我都想
有一兩首都唔錯
係 不知不覺都18年
呢首真係無敵
獵人嗰首?
粒粒皆辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞