外國Data Scientist 你問我答

111 回覆
4 Like 6 Dislike
我只係識基本嘢 各種joins, cte, view, procedure, etl就create update insert delete truncate
agger,我識cursor,但基本上無用過
我都係跟公司啲It大佬學嘢, 學緊JS, 公司有人識Angular, 有人識React, 有咩唔明問
自己寫完啲code, 叫啲大佬review
自己都有睇書 發覺書好過網上video因爲啲video 有時都有壞手勢同埋通常都係教basics
好正我其實都番左4年幾工,而家都係想追求呢條路線發展落去,又係比上不足比下有餘嘅case. 去google下你提議果幾本書先

話說公司出左個predictive challenge, 會提供一堆data比你去估個interest rate, 諗住自學玩下巴打有冇提議應該由咩開始入手,個organizer都建議r/pthyon
巴打有冇softcopy, google唔到
樓主係財仔做?外國d財仔都咁先進
我本身都係用R, 學校stat係教R, 之後自己睇書睇片學python, 學校又學過下Java , 就真係返唔到轉頭用R, 好多IT佬話python 廢又慢 但R更慢...仲要唔係programming language 雖然以前寫shiny app係幾得意
我第一本SL/ML書
Google “introduction to statistical learning pdf” 就有
Statistician guide得hard copy同要有stat底先易啲明
downloaded
如果做query, python 真係有d 慢,除此之外,基本上都好穩定,IT 都傾向用python for deployment

利申 係香港做緊data science
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞