外國Data Scientist 你問我答

111 回覆
4 Like 6 Dislike
香港邊有咁多公司搞真ds
同埋ug識嘅有限啦
唔好比個教育程度局限自己, 網上咁多資源, 學到嘅嘢遠遠超過學校學到嘅
之前同班it佬都傾過成個tech業界傾向full stack, 姐係就算developer都要識ds, ds都要識web app front 同backend. 個價值會高好多, 我一星期個進修schedule係1日Java, 1日JS, 2日DS, 1日Python, 星期六日就random
我會推薦Python for Data Analysis加DataCamp個DS/DA program
揀得呢行就好似IT咁keep住學 有時學stat仲慘會卡住 唔明就唔明
btw近排睇緊一本叫 Problem Solving Statistician Guide 值得睇
同行

巴打咩timezone?

想知樓主學到啲內功要幾深入先夠做我都有用開現有嗰啲dl architecture, 有次去sit 下stat course 講linear regression parametric/semiparametric 點derive 去Cramer lower bound 成堆嘢一眼睇落去係唔明但聽個prof 講係stat 基本野(利申唔係stat 人)

好多同學(postgrad)都係識用識program 但講到呢啲就唔知講乜
我都係
純數底入門,睇prml適合嗎?
其實我都唔知要幾深, 我title 係applied data scientist, 如果收到一個assignment/project 大概要知道要點樣做, 例如fraud detection, 唔夠data 要點sampling 之後要用咩algorithms 去fit, 點樣為之一個好model. Algorithms 背後我只係知好basic, 同埋公司上好少有人理個原理...出嚟做嘢同學校真係差好遠..最起碼學校你唔洗理data quality
乜撚都唔識可以點開始? 讀返個master? 自學? 係大學只係學過SPSS 但好中意去分析data
prml就係好math oriented, 可以邊睇udacity個ML course邊用呢本書
我自己做research 就係覺得如果你用個model 但唔知原理係好本末倒置不過而家越黎越多paper 用DL 其實都係唔駛知原理,個潮流係咁發展都無辦法,反正tune 到work 就okay
個潮流就係automated machine learning, 咩DataRobot, RapidMiner 聲稱話唔洗請DA/DS, 乜人都可以起到個model出黎, 管理層都唔會有性趣問你model個原理, 高accuracy就係勁
Business既話tableau/Power BI
Research既話R markdown ggplot plotly/ Jupyter seaborn plotly
巴打識唔識probabilistic modelling 同 time series forecasting
公司做緊類似trading既野,但得我自己一個做,有冇相關resource 可以參考
個人覺得如果讀master, 揀stat好過data science, 網上資源多過ds master
其實真係好多人自學, 做下projects, 整靚個portfolio.
自學就DataCamp, Udacity, Coursera學咗basic DS同ML, Udemy, YouTube 學Python. 之後去Kaggle搵啲projects玩下
有冇書/web source可以分享? 掂過下credit risk modelling想玩上去。
巴打講嘅scoring model係咪for retail ? 有冇其實認用上嘅野可以分享?我理解為你嘅product係retail credit risk model, 有冇其他應用範疇
5-6萬hkd?
即係80-90k usd 一年?
new grad都唔止呢個價喎
Python/R 算係易學
如果python就睇Python for data analysis, pandas 作者寫, 有教少少time series
R就去DataCamp, Coursera, 學basic data wrangling , tidyverse 幾好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞