外國Data Scientist 你問我答

111 回覆
4 Like 6 Dislike
我都想喺美國做 識人bay area DS入行都120k usd一年 + stock但租金2k usd一個月, 唔知點儲錢
ML就主要credit risk 同fraud detection
NLP就用係transactions classification同sentiment analysis
pricing model係financial model用python code 出黎
其他就ETL, web scraping
頭幾年係儲唔到幾多嫁啦 如果想食好住好
bay area 真正儲到錢/發達係靠stock granted
ml同classic stat model其分別最大係邊?

係咪ml可以靠不斷train個dataset去optimize model ?

成日聽人講去練個model其實係咪咁解
thanks!
Undergrad entry level 差唔多啦

AMZN L4 都係100k base 啫
Probabilistic modeling -> Best: PGM by Koller or Bayesian Data Analysis by Gelman / Intro: Bayesian method for hackers
你都識講entry level 100k base 而唔係total comp
new grad L4 tc 150k-170k 既大有人在

而家樓主係4年exp
不過始終唔係bay area/seattle 冇得比
留名學野
想問用kaggle做portfolio用嚟in d公司得唔得?
同埋想問sql要識到幾深入?
database我諗都幾重要
唔係掛真係唔洗識都得?
唔會理解唔到唔同model或method嘅特性咩
感覺上stat底好似重要過cs底少少
樓主會唔會讀上去
本身番緊工 唔係做相關野 無數底 但U讀半engine 自己空餘時間學緊 建唔建議繼續? 想報ds master 但驚邊番工邊學讀唔黎
一樣 公司要用tableau叫我學下,但其實應該學咩先?
如果以樓主依家呢個經驗同資歷o係hk 有冇可能搵番5-6萬既人工? 例如ipsos,nielsen 到做ds
認真係香港ds/da 呢個行頭都幾窄下 自己讀緊個有關 ds既19top up 都唔知畢左業之後可以搵到咩工
polyu 個degree?
搞big data既公司?
唔係好知你點定義classic stat model, 我估你意思係傳統stat modelling , 就係睇variable 既關係做出黎一個數式; ML就有偏向computer science AI, 就係冇boundaries 咁盡可能capture所有patterns

通常愈多data愈好但係睇咩情況例如做用圖做cancer prediction, 做fraud detection,都會有unbalance 問題就係event =1 data 太少如果只有非event data 增加係冇乜用, 我哋想有多啲event=1嘅 data
我個人冇咩搵錢心.. 我覺得做到自己想做開心巳經好夠 當然錢夠用就好, 供緊樓有車儲到30-40%一個月 生活簡單平凡過
得但你要好明自己做緊乜
未必會主要係有家室供緊樓冇錢
如果你真係鐘意DS, 覺得見到高accuracy rate 個成功感大過份工, 就繼續學, 我有朋友工都quit埋用一年時間學programming轉行
見到高accuracy rate 個成功感大過份工
哩句我好認同 雖然份工人工唔高,但哩樣嘢就係唯一令我留低既原因
Yes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞