外國Data Scientist 你問我答

111 回覆
4 Like 6 Dislike
暫時我哋係自己做host 用flask+docker 去deploy models
ML用sklearn, XGBoost
DL用Keras
NLP用NLTK, SpaCy

NLP我都係好新仔 暫時train咗一個model去分類其他公司每行transaction係咩黎
Pre tax?
北美
其實就係credit scoring, 最基本就係logistic regression去做default or not. 用個predicted prob 轉做一個分同埋用coefficients去做score breakdown話比啲underwriters知點解唔批個申請人, 而家我哋想用deep learning/ensemble method +logistic regression 做一個hybrid model

通常final 係10-15個parameters
training/validation/testing = 60/20/20

我哋會set up一個performance window,例如只係想睇2016-2018 觀察十二個月個堆data去做models
係但一星期只做30-35個鐘 25AL同可以work from home
Ug background數底識唔識自己起model
定有請phd做最難嗰part
應用上係咪可以取代到傳統睇risk嘅位
其實只有大公司好似google, Facebook, amazon嘅core data Scientist 姐係設計成個新algorithm要用到好多數同research先會請phd, 一般公司唔識先跟路話要請phd除非佢哋真係有資源去做研發 唔係就其實ugrad, master 都夠做去train一個已有既algorithm 去fit你有嘅data.
現職香港既data scientist留名
Ching點入行
點解可以咁好 ,香港做ds人工好低又無乜annual仲無得work from home

有experience同識人的確重要
一畢業就做呢行?
有冇話咩skills係一定要識佐先
fg點儲experience
如果將ds既skill set比喻為武功,可以大概分為三大類:
內功,需要長時間培養,短期見效慢:statistic, algorithm, sql,deep learning, math sense
外功,需要一定時間同經驗培養:coding skill, data pipeline and architecture,visualization
招式,見效快但缺乏深度,需要內外工支持:presentation skill, communication

ds 三類skill set缺一不可,所以好難話咩嘢要學先。但內功類既skills先係ds既core competence而又需要多時間培養,起手應該學哩類型既skill 先。
至於點儲experience,project,intern,hackathon都得,任君選擇
利申:帶返頭盔先,我都係慢慢摸返黎,未必完全啱
好detailed
多謝巴打

我覺得自己係每樣都識少少
又好似唔夠deep
一上場就唔知夠唔夠打咁
就算比我好彩搵到份ds嘅工
都唔知做唔做得嚟
"就算比我好彩搵到份ds嘅工
都唔知做唔做得嚟"
哩句正正就係我既處境,比上(其他ds)不足,比下有餘。
巴打都係grad佐冇耐?
共勉之
咩底出身?
想學咩野?
利申,幫樓主問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞