起公立做過前十字韌帶手術巴絲打請入!!

139 回覆
5 Like 11 Dislike
請問大家排咗幾耐?
上次睇完公院專科條庸醫竟然話我冇事,明明照MRI就撕裂左,而家落樓梯都赤赤地痛,想問係咪直接去私家睇完佢拎封轉介信就可以直接排期做手術,唔使再比班公院醫生撚?
你冇比個mri報告個醫生睇? 正常佢睇完個報告都知你有事
睇完呢個post覺得自己十字韌帶應該有事,約左3月照MRI
我上年3月傷, 10月響qe做手術
手術前左右大腿相差1cm(圓周)
我個時手術前大約2星期會叫我去拎醫院護膝同拐杖 (做手術個日要帶埋去)
之後大約1星期前就要去做簡單body check同抽血

手術後第2日出院, 休2星期, 2星期後開始做物理治療
肌肉縮晒, 摸落去大腿好似啫喱咁
但做完手術醒返又唔見有放血條喉喎

而家4個月, 仲做緊物理治療, 不過2邊腳圓周已經相差少過1cm
練緊平衡, 慢跑, 跳
兩隻腳都斷過一隻公立 一隻私家
最痛唔係要你屈腳咩?果下痛到我
咩運動攪到咁?
仲有無重返球場
由排專科開始到見醫生約手術日期(半年)
巴打起公立做手術果次係起公立定私家做物理治療?
講返我個case,上個月30號做既,排期見專科照mri到做手術大約半年,係廣華做既,冇見過果條管,第二日拐杖落地加出院,一個星期到就唔需要拐杖,我就一d都唔痛,第四五日到就已經可以伸直曬加屈90度,唔敢屈得多 聽日物理治療 暫時係咁 可能係我個case 真係一d都唔痛
師兄術前操腳操得好勁?
冇特別操啊 不過做之前兩隻腳係冇差異 因為個個情況唔同 我半月板正係批左少少邊 有d人會比醫生帶左舊限制對腳可以郁幾多度既野 我一開始見我冇仲想問佢攞 可能係半月板搞得多既先麻煩
btw,我前面做果個佢因爲條前十冇生過做第二次,好慘
公立做返囉 係私家做 就淨係做完手術之後果日去做左一日 果d人仲話手術做得好好因為我可以尾晒隻腳
師兄你靜係斷前十,半月板算係冇咩問題要搞?
我見其他巴打靜係做前十重建頭幾日都仲未好似你咁好得咁快。
另外前面果個條前十冇生過做第二次? 前十邊有得生翻出黎,唔明
係啊,半月冇咩事,不幸中大幸
應該個個case唔同,但係真係唔痛嫁唔洗驚,同埋重建左既前十係要生返埋嫁,即係佢會愈合變粗,如果冇,就要再做,有呢d case但唔常見
點先知冇愈合到?

利申
做完岩岩第6星期
好慢咁康復緊
唔洗担心既,好少機會,6星期康復成點?我4星期基本可以企直曬,屈超過120度,都冇咩特別啦已經,宜家操緊肌
都直唔曬 得0度左右 正常係米應該叫係有負數
屈得岩岩好120度左右 但要熱一熱身先屈到120度
所以落樓梯都唔係好得
你4星期咁快可以120度 康復都好快
都ok啊 共勉,多d練,多d郁,我已經over120度,基本上已經同左腳分別唔太大,醫生唔俾跑住,唔係我都想跑,你兩個月應該可以開始慢跑至岩
咁快分別不大你係手術前操得好勁?
我兩隻腳仲差好遠呀⋯⋯
手術前兩隻腳冇差異,勤力d操
今日終於順利完成十字韌帶重建手術,感謝主!!
喺邊間醫院做?
聽日好返屋企喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞