起公立做過前十字韌帶手術巴絲打請入!!

139 回覆
5 Like 11 Dislike
起身仲行到不過要拐住拐住咁,但係翻到屋企開始訓醒第日屈伸唔到同腫
多謝巴打分享
多謝巴打分享
有冇巴打試過起公立醫院做手術一出院第2日就轉去私家做物理治療?
巴打 新年前踢波受傷 但當時睇左鐵打 話甩臼 佢幫我搞番好 而家步行正常 但係做唔到運動住 果陣同你一樣都係屈伸唔直 可唔可以講多少少病症比我知 我都驚係斷左
我起屋企抖左兩個星期食左啲消炎止痛藥之後都開始步行正常既,但都係屈唔埋,一屈個幅度大小小又痛又軟,基本上我除左冇啪一聲,其實症狀都同十字韌帶撕裂既症狀一樣
唔該巴打 我仲想問問 你步行正常之後都屈伸唔埋 係咪 連小小都唔得?
可以伸,但屈就未過到90度,因為仲有腫,你個情況好得咁快,應該唔似韌帶grade2or 3級受傷
不過都建議你check下好啲,因為身邊有朋友係幾年前斷左,近排先發現,佢話當時個膝頭整親但過左幾日就好翻行得路,之後一直冇做運動相安無事,近排join左啲club跑一跑就出事
有問題 想問下巴打
我左腳膝頭由幾年前問題 會成日痛
個痛法係 訓醒起身 行幾步 或者 落樓梯 個膝頭受完力後就會開始痛 痛緊時 膝頭會用唔到力 痛一陣又會無返事 之前一直無乜理係因為發生唔密
但呢排轉左新工 成日要行樓梯 就 痛得好密
想問 我可以去 私家/公立 睇邊科?
睇醫生可以 可以有咩去照? X光?
有經驗既巴打睇唔睇得出 我係咩問題?
痛緊時 隻腳屈起既話會更痛
磁力共振先照到韌帶
去照MRI 啦
D錢唔慳得
9個月前係私家做左 而家都未完全好返哂可以落場踢波
如果去睇私家 醫生係咪識做 令你有得CAMP保險?
本身有買意外同住院 保險
私家做但兩邊排把

公立果邊邊話番工要點點,冇飯開,結果下星期一可做(不過冇要)
私家物理治療係第二朝立即開始
1年,開始打番波,3成水準
爆炸力 仲有無?
打法有無改變?
Po-op兩年幾
係st. Paul做
個時拖左兩年先做
而家先慢慢開始練得返
但都唔敢博了 打波都係做shooter多

不過個時流失左好多肌肉 仲有排練😭😭
而家正常個邊d肌肉練完都會好酸痛 好緊
大家有冇好既physio介紹?

零變速
1年冇打=唔識打
有冇後悔過因爲打波or踢波搞到咁
有冇心理壓力
我而家係想用全力都用唔到 自己會就住就住咁
有無勤力做gym操返?
唔敢跳唔敢撞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞