起公立做過前十字韌帶手術巴絲打請入!!

139 回覆
5 Like 11 Dislike
加油
我係pwh 做
個時排好耐差唔多兩年先有得做
術前物理治療
做手術個日先見麻醉
做完頭三日痛死
之後係公立做左一年物理治療

呢家有時轉季會痛痛地
利申23歲now
即係師兄你宜家右腳因為之前負荷宜家仲會痛?
咁我都要勤啲做物理治療,我宜家未做都keep住一星期2日,4月做完都諗住1星期3日
我做完手術之後都22,師兄宜家感覺回復到以前幾多成?
我諗6-7成?
以前隻腳好有力
我覺得心理因素都有 好驚再傷
同埋呢家溜冰個平衡感好差
物理治療果陣有冇做單腳平衡訓練?
宜家仲有無keep住操大腿肌肉?
做完手術醫院係咪有得借個膝頭固定or要自己買定?
1. 係
2.我做之前有見
3.差唔多做完手術1個月開始做
利申:公立 2年前做
係私家做無事先見麻醉師
手術後
大約你消左腫後 就開始物理治療
一開頭就密D  大約好似2日一次
但我都建議出去私家做  比佢評估下
因為公立既物理治療  真係好基本

師兄知唔知私家做大約幾錢一次,網上睇啲價錢唔明佢up乜
巴抗我啱啱體驗左拔管果樣野 係有少少痛 但okay嘅
比個提議樓主,好多人話做完手術之後物理治療好重要,但好多人忽略左做手術前嘅物理治療同樣重要!
好 師兄加油 開始落地未?
多謝巴打提醒
我唔係斷前十但之前小腿斷骨要開刀都有插呢條喉

個麻醉師好好人, 佢問我怕唔怕痛話我個傷口會好大怕我可以幫我落重少少藥係隻腳度, 巴打怕痛既話可以試下問個麻醉師可唔可以咁做

到醫生黎見我幫我拔喉個下叫我忍一忍, 拔個下我完全冇感覺 因為隻腳既麻醉藥未散我淨係feel到有d野係對腳拔左出黎

個醫生個樣係 你咁忍得痛既
到後來先知聽講真係好痛, 好想多謝個麻醉師但冇再見到佢了

利申:隻腳差唔多24小時後先有番感覺, 夜晚臨訓個陣摸落去都係冇FEEL同凍冰冰咁, 嚇到我要call醫生黎問
多謝巴打分享宜家冇咁驚等佢順其自然
祝早日康復,前年十月做手術,
4-5月踢番波,12月到落番場比賽
放左兩個月病假,做左四個月物理治療
頭兩個月一星期三日,第三個月兩日
最尾個月一星期一次
我由手術到物理治療都係法國醫院做
物理治療大概5-6百一次,實數就唔記得
建議你聽聽話話,佢叫你番屋企做咩就做咩
唔好偷懶咁樣先會康復得快
多謝巴打分享
第五星期中
好漫長
我想問咁多位斷過的巴打 斷完無地起身仲行唔行到 同埋過左幾耐先正常行番
1.如果你係話抽瘀血條管,無錯係好痛,但只係痛果1秒

2.手術要麻醉就要見

3.手術後2個星期覆診順便做埋,係公立醫院做
見麻師係一定既

通常做完手術之後個日就會落地
最初多數用手肘拐杖行

術後物理治療其實2星期內就可以係公立做到 無論私家定公立都盡快要做 一路做大概半年
https://m.youtube.com/watch?v=kCL0bQSNZQw&t=358s

次次一睇個韌帶重建手術過程,手都軟埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞