[爛臉]A酸日記-若要暗瘡好,咪撚信老母2

1001 回覆
65 Like 6 Dislike
1個月3700 睇黎每次都係診金貴 我下次覆診問下可唔可以開1個月藥先
不過我上次開2星期藥連診金都 2300
樓主個醫生係咪唔會賣正廠R牌a酸,只得O牌?
得o佢地好耐以前用正廠 但個期正廠畀人告 無做佢地換左o後尾又再做番 佢地就無換了
唔緊要架,影響不大我本身遺傳膽固醇高,未食都5.5,之後去到5.8而家食清單d先去返5.3但係醫生都話ok架
聽日就要用
最後買左bareminerals,都算叫礦物粉同薄薄一層塊面都叫遮曬同tune好色咁既,係差d毛孔
希望唔好用完爆幾粒
btw絲打用咩卸妝
樓主 我同你差唔多同期睇同一個醫生
遲你幾日下星期一覆診
我上一次覆診已經食緊40mg
不過應該係因為我同佢講我六月就唔係香港
我上個星期差唔多日日流鼻血
呢幾日好啲冇流 但就周身骨痛 咀角又生左燈野好撚痛
但整體黎講塊面好返好多了
而家食緊30,個鼻入邊好乾有小小唔舒服,但又冇流鼻血
但上網有comment話bare minerals好似成分唔係咁好
https://youtu.be/Z18lKLEfLjg
自己試上面最好 礦物粉一般唔致敏
我試完敏感 甩晒皮咁

同埋記得要用寫明non comedogenic既化妝品
咁驚算啦唔買都買左唯有期望佢正正常常
點解要關濕診膏比你
因為我食到乾 又有濕診同佢講咪開畀我
我都用過bm remedy個隻
網上評價都一半半
有啲人用完會爆得好西利 有啲又話好好用
我覺得幾好用
我用緊個時已經爛面 所以唔知有冇爆啦
但遮得幾好
但我最接受唔到係 啲色好黃
加埋氧化 黃到有肝病咁

Btw 我卸妝用atorrege ad+ 0號 mild cleansing
屈臣氏有 好用 乾淨 洗完唔亁 乳狀
一用油就爛面 用卸妝水又傷皮膚
食a酸啲皮膚已經夠薄 仲要用化妝棉抺抹抺
我反而好鐘意攞棉濕少少toner 輕輕抹甩啲死皮

琴日唔記得貼 今日40
食足體重x130 mg 已斷尾
岩岩睇完醫生 開左a酸同抗生素比我 話我睇落唔算特別嚴重
開左10mg比我 1個月劑量 埋單千幾
好波
即係我要食9100
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞