恆生張新提款卡係咪有paywave

194 回覆
1 Like 127 Dislike
巴打依張係咪唔洗最低存款
要一皮
我長期唔夠都好似冇收我錢嘅
股票個D用citi?
冇呀,4年前仲係學生要去英國就整咗張plus卡,今年換做mastercard debit,長期淨係放2000蚊左右
可能係學生ac
冇收就唔好咁執著
去online到申請張MasterCard
畢咗業仲可以keep
唔整mastercard啦,本身渣打已經有
點解渣打咁岸居,做一半唔做一半?

Btw, 請問 citi mastero debit card 粒 chip 有冇mastero 資料?
香港匯豐冇 debit card.
你張圖係咪英國的?
其實而家仲有邊間銀行有PLUS 提款卡?
我個張因爲間中俾atm彈卡 (尤其趕時間後面成村人排隊嘅時候)
打完密碼揀完㩒幾錢就彈返出黎 應該係晶卡壞壞地
Keep收據去恆生排隊同佢講 佢會寄張新卡俾你 預一星期
新卡應該冇晒
Citi: mastero
Hsbc: plus 要另外申請。連去支票戶口
Dbs: 以前聽過話係 plus
渣打:銀聯,plus/mastero
citi 唔係mastero ,係直接行 master

我用圖黎答你
消費時係 Master
Atm 提款應該是 mastero
Preferred喎師兄
真係好核突,仲要加埋大大個支那聯logo
Hsbc plus card: link to check account 係指卡的第一個戶口,可以晌第二、三個戶口設定為儲蓄戶口

去到海外提款可能有少少問題, 因為部分提款機不可以選取戶口,只能從第一個戶口。
唔洗去海外,你去 apple store 買野都唔可以選戶口。
去 apple store 就用信用卡啦
我張提款卡只晌外地用
我啲匯豐信用卡全部掛埋儲蓄、支票戶口,晌香港唔帶提款卡出街
我試過張渣打卡去匯豐機撳錢,結果連 balance 都睇唔到。
係澳洲試過都係拎唔到錢,反而係曼谷機場試過睇到balance (不過果次冇拎錢)

而家我有張 citi 卡 特登去匯豐機撳100蚊,係拎到錢既 (透過mastercard 網絡拎,收左1.97%手續費),外國就暫時未有機會試,不過應該好快會有 (人正在外國,不過暫時洗緊cash)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞