iOS 12越獄

96 回覆
5 Like 31 Dislike
我講嘅 adblock係 tweak嗰個
我地都講緊唔同嘅嘢,adblock個tweak由頭到尾都唔係sandboxed

我唔係要扭曲你講既野. 係我俾番所有fact 你.

1. 就算有人唔知咩原因改左個we7 加左咩古怪野落去, 基於唔知咩原因俾人係xcode 落左料落去, 係一部 JB 左既電話, 都係唔會有root access, 就算你有su, 一樣無root access, 就係上面幅圖講既, 你仍然係sandbox 左

2. 所以危險性只有一個, 就係你make sure 你係official repo 去download tweak 就無問題.

3. 就算你講既adblock 係一個tweak, 佢可以有root access 黎攪你, 其實都係番番去point 2. 就係你係番official repo 去download 你既tweak, 就解決到90% 你既問題. 你係一個official repo 去download 一個大路既adblock tweak , 係你未出事之前, 係已經會有其他開發者出黎屌.
我意思係調番轉

啲有問題嘅部分係放咗喺app度,喺app store release
然後tweaks係call function 呢

我知咁講係好陰毛論,但如果可以裏應外合咁就 through jb攞su,function 放 app
唔需要咁復雜, 因為個tweak 本身就有root access. 所以佢有無app store 既app 幫手, 佢都可以產晒你成個iphone.
見巴打好似識好多野
可唔可以講下 root detection 原理?
假期我寫隻 app 出黎, request su, 電話彈出黎問 allow 定 deny, 噤 deny, 理論上隻 app 就拎唔到 su 權限, 點解仲會 check 到你部機有 root 過?
好多方法

https://resources.infosecinstitute.com/ios-application-security-part-23-jailbreak-detection-evasion/#gref

你除非係本身已經jailbreak 左, 跟住寫個program 而唔係經apple app store 黎install , 裝左係一個唔係sandbox 既環境, 你先可能會有個app 係唔係run in sandbox environment. 所有app 係經apple app store 裝既, 全部都一定係sandbox 左
初步囉.

我JB 左我既 ipad 10.5 , 係行緊 12.1.1. 用既係RootlessJB3. 未有package manager, 全部要人手裝tweak. 即係command line.

未support XS, XS Max, XR, 新 ipad pro 11, 新 ipad pro 12.9.

只support cpu A9-A11 既機.
而家最多都係用d後備機嚟J 試下d tweak
有錢買iphone 冇錢買$8 app
當然以前iOS 2開始玩係因為iOS真係乜都冇
一路玩到iOS 9
而家個iOS大致上都拎咗6-7成tweaks 係會少咗期待出JB
但係唔代表冇人J 淨係EverythingApplePro都仲有J嚟玩tweak

仲係以為JB係為咗玩老翻果d就唔該

負皮果d係咪唔識玩tweaks咋
又一隻
iaccess果陣係cydia係俾錢買
負皮個d 其實係真係唔識. 不過都唔怪得佢地, 佢地唔係go thru 過 ios 3.0 開始既日子, 係唔會明/知道 JB 既用途係做乜.

9成個d 人只係以為 JB = 裝老翻app. 但係呢d 人100% 都唔知JB d tweak 係要俾錢買.
改唔改到hostfile adblock? 最麻煩係而家d adblock 都係 VPN, 但我真係要用vpn
最慘係冇人覺得堆tweak係要用錢買 覺得JB免費係老馮

屌 都要有人肯寫 / 有人科水俾個developer先有得用
cydia = 第三方store

用game嚟打個比喻 用windows 一定要係Windows個store買game先係正版咩
用steam買果d就係老翻?
反而而家會JB先係真係想個iOS用得舒服
以前就真係好多人玩老翻 打機開外掛

而家老翻外掛以我所知都唔洗再JB
用左咁多年iphone,用用下都會覺得無野好JB,但每次換新機就好想JB番
有個問題,銀行app用唔用到?
JB 左既iphone, 係唔洗用host base 去做adblock. 因為有梗好既方法. 直接patch 個app, 係直頭要佢唔識出廣告

不過你想用host base 既, 都有, 好似呢d

https://www.reddit.com/r/jailbreak/comments/8oq3t5/release_hostsblock_an_ad_blocker_for_ios/
最新個JB tools 有3款.

1. Electra

2. Unc0ver

3. RootlessJB3

頭2款係一路用開既方法. 會寫晒d 野落root filesystem. 好處係乜tweak 都用到. 不過壞處就係好易比銀行app detect 到你JB 唔俾用. 不過有tweak 好似 Liberty Lite 黎hide 左你個JB status. IOS11 個陣個JB , 我係用Electra, 基本上用左Liberty Lite, payme, HSBC, DBS, BEA 個d 全部係無問題.

第3款Rootless JB, 算係IOS 12 JB 既新野. 佢既JB 方式同以往既唔同, 就係佢裝係其他app 都會裝既地方. 其他所有地方唔改動. 咁相對上就好難detect 到. 而且無郁個root filesystem, 你唔係jailbroken state 個陣, 你同部普通無JB 既機係無分別. 壞處係, 因為係新野, 係未有package manager 去俾你裝tweak, 亦唔係個個舊tweak 會用得到. 而家只可以經command line 裝tweak. 不過....現時無銀行app detect 到佢.
部ipad2017裝極裝唔到rootless jb app
cydia唔係收咗皮咩?
幾時有收皮吖
咁講即係正常jb + Liberty Lite 會好過 rootlessjb?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞