iOS 12越獄

96 回覆
5 Like 31 Dislike
有未?

升咗上12.1.3
宜家用iphone就係唔想煩既人
其實仲有d咩人會越獄
停留12.1.2等待中...
D人窮到APP都沒錢買
咩年代,年年都有人將jb 同破解app 掛釣

破解app 係唔洗jb架,ios6/7已經開始唔洗jb 就裝到

要jb 既人係要啲插件功能
JB d tweaks 真係好有用
keyswipe (上下掃轉 keyboard)
Activator (好多不同 shortcut)
app admin (Apps downgrade 或 skip all update)
virtualhome (touch 轉 home key)
dim (More dim)
有無得用mouse
其實唔(識)JB嘅人就同哈利波特裡面嘅麻瓜一樣
大把人依加電話玩銀行野都唔會jb
仲有dark mode
真正files app
以前部5s JB後仲可以搞埋影live photos, tap to wake, raise to wake
不過好撚晒電
由3G J到上6s
只可以話ios一步一步咁食曬啲tweaks做自家功能
淨低無抄嘅好多都係 appearance 啲非必要嘢

所以我上到6s 已經無乜意慾再追落去
加埋嗰期ebanking 又apple pay
就無再J落去了
我都係換新機後先拎部舊機去J
JB 唔影響apple pay
有個 tweaks 叫 liberty
可以 hide 到 JB (BOC , Oepay, PayPal, McDonald's)
又一個戇鳩以為JB=玩老翻App
cydia都有tweak買

iOS8打後唔洗jb都玩到老翻啦 要裝profile果d
不過iOS 9後都冇玩 好懶
又慣咗玩beta
App就不嬲用錢買 唔會有影響
係d tweaks浪費咗
唔係影響嘅問題
而係jailbreak咗就易咗攞到 superuser 個right
然後sandbox breaching 就會易咗
Ebanking 一個簡單keylog已經可以收隊
JB 後用唔用iCloud 同銀行 股票App?
舊機有玩,轉咗iphone 8 就廢事搞咁多野
對developer 會好有用.
有時我自己會去改app 或者自己寫plugin inject 落某d app 度(youtube/facebook 廣告)
係想更懶。我JB 係為左d tweak. 比如我可以拉 control center 落黎熄4G 行3G, 熄auto brightness. 正常係IOS 你要咁做係要噤好多個menu. JB 左係可以係control center 做晒。

第二就係Ad block. JB 左係可以完全唔見廣告, 包括所有app 好似youtube 片內個d.

第三係大量方便慨tweak 好似double tap 畫面就自動lock 機咁。
清勁牙
好柒呀 諗住威威點知原來咁無知
用Activator
開 Oepay 自動開籃牙 connect 讀卡器
按住音量上自動 link 去8街會員卡QR
按住音量下自動去支爆HK付款QR
按住home key 自動去 wallet 預設付款卡到
插 Lighting 自動開低電量模式
拔 Lighting 自動關低電量模式
進入某 wifi ssid 自動 off data
斷開某 wifi ssid 自動開 data

冇左真係好唔方便
d apps
要買都一早買左啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞