iOS 12越獄

96 回覆
5 Like 31 Dislike
JB 既人係要清楚自己裝乜野tweak, 個tweak 邊度黎. 呢d 野全部係twitter 有得跟邊d 係有信譽既developer. 最重要既係, 俾錢買tweak, 而唔係用老番. 而裝既tweak 以最少最簡單為主.

我咁樣由3GS 每代都JB 到X, 未出現過問題.
icloud用到,
銀行果用唔到,但好似有方法fake無jb 用得番,不過我無試過,我無係部機用銀行app,得tap &go 但我jb 唔洗fake 都用到
JB 咗就唔好用有敏感資料嘅App 啦,風險根本唔知有幾深,完全博唔過。
jb for what?
銀行app, apple pay, payme 係全部用到, 以前就有Liberty Lite 既tweak 去hide JB. 呢次JB 既方式係rootless, 基本上係detect 唔到有無JB
其實睇自己用法,如果你有留意ios新聞,就算你唔jb 一樣可以出事,最近有單有啲app 可以完全側錄你用app情況,唔洗jb都做到咁

https://www.singtao.com.au/174-即時國際/727990-多款iOS-Apps被揭偷錄用戶操作畫面-蘋果急發下架警告/?fromG=1

我只可以講一句你唔好以為iPhone 唔jb 就好安全,衰起上黎同用 android 係一樣
Adblock 全app 無廣告已經係一個好大理由
你知唔知你裝個3rd party keyboard, 係apple app store 裝, 佢一樣係可以keylog 你既密碼?

重點唔係JB, 重點係你要識分邊d 野你裝得.
有可能嘅,所以連google keyboard 都無裝。原裝嘅輸入法夠用。take manageable risks 嘛。
當然。不過唔需要自已走去增加額外漏洞。

幾年前玩JB 都選擇唔用主機玩。當然,係個人選擇而已。各巴打開心就得。
其實dev. 幾有信譽同你係咪正版都無乜大關係
因為你已經將sudo交咗落自己手
而大家用開嘅 adblock 呀 keyboard 呀
都有能力 log 你 packet 同 keyboard,就算dev. 無 log 到

然後如果多個新 tweak 透過佢地 log 底,你真係無仇報
仲有,之前有班支那人整咗個加料 Xcode,全部透過啲 “網盤” spread 出去
然後全部用加料 Xcode ren 出嚟嘅 ipa 全部都加曬料上埋 Apps Store
講真,Apple 都唔會咁得閒仔細咁睇曬啲 code,人地都係用電腦analysis,更何況 cydia tweaks

所以用正身 JB 真係不了
我就係話, 現時你係Apple app store 裝既好多keyboard app, 其實係全部可以log 低你既野. (btw, adblock d app 係無log 你既野, 因為個vpn 係指住自己127.0.0.1, 無野出過街) 一路都係你自己有分邊d 野要裝, 同相關風險.

新tweak 裝唔裝係睇developer 邊個寫. 你要記住係JB 個community , 玩既人多數都唔係師奶. 係有好多 tweak 既開發者玩. 你唔會可以寫個tweak 出黎有問題, 係會過到其他寫tweak 既開發者既法眼. 由期係擺得係 個JB official repo 個d, 個d 係under 全世界既spot light.
無swap到你個host file咪係指127.0.0.1
Swap到嘅咪恭喜你

如果呢個 coding comm 有咁多法眼就唔會有0-day
你好似唔係好識...你既問題有2個錯誤

1. adblock app 如果你download from app store, 呢d app 係sandbox 左, 即係話佢只可以改到佢自己既野, 咁當然唔會改到 /etc/hosts 呢d system file, 咁當然唔會swap 到.

2. 個vpn 係指住 IP 127.0.0.1, 其實同 /etc/hosts 係無關係. 因為指住既係IP, 唔係host name.

而家唔係講緊無0-day 或bug. 有software 就會有bug. 我地係講緊有無人專登寫d 古怪野落去d tweak 到. 你係d 大陸site 求其搵個網盤download tweak 就梗係死. 你係番d official 既repo 黎download tweak 既話, officail repo 上面係全世界 既開發者都用, 你有乜可能會可以寫到d 古零精怪野落去會唔俾人發現? 其實講左咁耐, 都係叫你係人地official 渠道俾錢買tweak, 而唔係求其係個website 定大陸網盤去download 野.
真係有野可以遮返jb?
7到e家xs max都冇再jb過因為好多野jb左用唔到包banking同啲日本game
果陣日本仔整開果個hide jb冇更新到就斷左
e家又有返野遮jb?
你都好避重就輕 定唔識嗰個係你

而家講tweaks 你就話app store 係sandboxed enviroment

另外host file 係講 DNS 嗰個

咁如果你jb 咗用Adblock tweaks,有咗su我係咪可以改你host file 唔再指自己,用 intermediate server 做 packet sniffing呀?

你不如搵吓Xcodeghost呢單嘢就知幾多dev.傻吓傻吓走去third party download xcode 再寫app畀大家用好過啦

上至we7同高德都有Dev. 用咗third party 嘅xcode出app畀你用,我當你啲tweaks無問題,但app store app加咗料,咁你jailbreak咗有su係咪開咗度門畀人呀?

其實每個人都有每個人嘅選擇,我只係講我唔JB嘅原因,無人迫你晤JB,你覺得自己識揀,安全就得,我只係technically 討論咁做有風險

唔用任何e-fin service 嘅鍾意點裝咪點裝,你部電話係你嘅,又唔關我事,我管你做咩?
呢次最新既JB 方法係叫 rootliessJB. 佢無過往既JB 咁多 privileges, 不過好多 tweak 都用到. compatible list 睇呢度.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1yrbpkmg0PWo7KXUxwTFYcgS2SUgIrQKo7r9lJpijOyo/edit#gid=22964139

RootlessJB 最大分別係

1. 所有文件都放係sanbox 內,無其他應用工具可以見到. 就好似你部電話HSBC 個app 係唔會見到 Hang Seng 個app 既野一樣.

2, 因為 point 1, 所以technically 係detect 唔到JB

3. 佢比以前既JB 方法少左 filesystem remount read write, 缺點舊有tweak 係需要寫落root file system 既未必會work. 優點係大部份tweak 都唔需要寫落root file system, 唔洗remount 會穩定好多.
𨳒岩岩睇左唔support xs max
所以咪話你唔識.

1. 首先, JB 左係唔洗用adblock tweaks. Flex3 係可以直接patch 左個app 唔出廣告. 係直頭唔洗用adblock. 明唔明?

2. 我都講左, 你係d 大陸既網盤去download 野, 呢個係自己搵自己麻煩.

3. 你仍然未明你錯既係邊.

"上至we7同高德都有Dev. 用咗third party 嘅xcode出app畀你用,我當你啲tweaks無問題,但app store app加咗料,咁你jailbreak咗有su係咪開咗度門畀人呀?"

我當你有su. 好無? 但係app store app 加左料既app, 係仍然係sandbox 左. 即係話我俾個su 你, 你加咗料app store app 係唔會 access 到su. 因為sandbox 左. su 既access 係只有tweak 先會用得到.

4. 我唔係強迫人用JB, 不過, 你好明顯係對JB 既野唔清楚.
xcode 果單又係經典,我唔明出面果班成日話ios好安全講到全世界都hack 佢唔入咁跟住周圍同人開罵戰post

佢地係咪見幾單fbi 蒐唔到証,就以為好安全
你啱呀,我就真係唔清楚嘅,我一開始都講咗,去到6s就停咗無J落去,我停係因為當時嘅tweaks有漏洞,所以我係講我當時情況。

你講Flex 3當時係無嘅,flex都好似啱啱出定直頭無,我印象中有件類似嘅嘢好食ram,我唔知係咪flex。

當年嘅 Adblock tweaks,唔記得係咪叫 Adblock plus,我唔知你有無用過/聽過,係可以做到我講嘅事

第二,我再講十萬次,係we7個developer,用third party嘅 xcode寫app,然後放咗上 app store,啫係全世界嘅we7,只要係official release嘅,全部都加咗料,而we7自己都唔知,可能你自己做咗都唔知。

唔係我上大陸網download。

你而家講到有sandboxed嘅 jb,無 root perm嘅 jb 直頭上面嘅嘢都可以唔洗討論添
for your further read.

上面幅圖好清楚解釋左.

你jailbreak 左, 你係app store 既app 就算 run in jailbreak phone 一樣係 sandbox 左, 係無 root privilege. 上面講得好清楚, 係under mobile (UID=501)
你要扭曲我就自便,我無所謂

我只係重申我嘅立場:

當年JB有潛在風險,所以我去到6s就無追落去,我唔抗拒JB

如果而家嘅新JB嘅method說服到我嘅,我會考慮,因為作為dev有咩開心得過可以自己幫iphone裝plugin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞