開心速遞(203)屎根 | 踢走賓穎主題曲

1001 回覆
38 Like 1 Dislike
如果講深度嘅話延禧攻略直頭都唔係開心速遞嗰皮啦,前其實嚟嚟去去都係講女主角點報仇,極其量都係講人善被人欺、惡人有惡報咁

開心速遞雖然係靠cls劇情同cp線吸引人睇,其實有時啲劇情都有啲message帶到嚟,淨係講打風嗰集都已經有深度過成套廷禧

嗰集寫香港人喺打風嘅心態同行為都好到位,大公司刻薄員工、政府又無能、的士佬趁火打劫,最後仲講到環保,全部野都係20分鐘內講晒,唔係話開心速遞好有深度,但至少點都有深度過廷禧掛

三郎故事,表面上係講朱展同tt點樣收賣安壯強去破壞凌凌電影夢
但內裏其實探討乜野叫貧窮
呢啲兒戲攻略點及得上

再講外國sitcome 如friends都無深度
一樣好受歡迎

以劇本論(製作就唔好比了)
香港寫歷史寫政治寫科幻寫商戰真係唔夠班
但寫cls位瘋狂位則仲係唔錯

真情雖然婆媽
開心速遞太本地
但兩者嘅共同點係人物角色個性好立體
同樣係下巴角色
但係大家分得出terry, 安仔,傻強三個不同的傻法
同樣係度縮愛錢
但係根叔,大龍生, 妹豬,群姐都各有不同本色
唔似大陸戲咁
除咗主角外人人都面目模糊倒樣般的人設

大陸戲除咗人設倒模啲樣其實都係
https://archive.org/details/20190201_201902
38:18陶傑問香港編劇有冇份寫延禧攻略,鮑SIR話應該冇,因為香港人寫「鬥」偏弱同寫得唔夠到肉,陶傑再概括一堆香港寫所謂鬥爭題材不外乎都係個三督屁
之後位特別嘉賓 - 阮穎嫻39:13開口:
「個視野真係太窄啦,完全唔係國家級既層面,寫埋個D真情,一係就係愛回家咁樣,即係呢D咁樣既視野,完全唔係大陸編劇寫出黎既野既深度囉」

咁佢地又講得冇錯既,中共立國咁多年就係不停既黨派權鬥,香港人對鬥爭既認識同中共點會有得比

原來佢地眼中延禧個個女角係度爭奪一男子既寵愛就係「國家級層面/深度」,係「視野廣闊」,如果係咁既話睇黎呢個國家好快就玩完
https://archive.org/details/20190201_201902
38:18陶傑問香港編劇有冇份寫延禧攻略,鮑SIR話應該冇,因為香港人寫「鬥」偏弱同寫得唔夠到肉,陶傑再概括一堆香港寫所謂鬥爭題材不外乎都係個三督屁
「個視野真係太窄啦,完全唔係國家級既層面,寫埋個D真情,一係就係愛回家咁樣,即係呢D咁樣既視野,完全唔係大陸編劇寫出黎既野既深度囉」
咁佢地又講得冇錯既,中共立國咁多年就係不停既黨派權鬥,香港人對鬥爭既認識同中共點會有得比

原來佢地眼中延禧個個女角係度爭奪一男子既寵愛就係「國家級層面/深度」,係「視野廣闊」,如果係咁既話睇黎呢個國家好快就玩完

係嗰位自命清高又冇料扮大袋既阮穎嫻咁講姐

新年同親啲人都食飯 上至親戚下至朋友
大家都有追開心速遞真係
仲有啲係話睇完開心速遞就會熄電視

早排同同事老細們聚餐,餐廳電視播緊J2,我細聲同隔離位講有無機會轉睇開心速遞比其他人聽到,竟然有唔少同事老細附和好呀轉台睇啦。班老細係中坑,工作繁忙要OT 都識呢套劇,講得出大小姐,KC Terry ,呢套劇滲透層面好意想不到

新年同親啲人都食飯 上至親戚下至朋友
大家都有追開心速遞真係
仲有啲係話睇完開心速遞就會熄電視

早排同同事老細們聚餐,餐廳電視播緊J2,我細聲同隔離位講有無機會轉睇開心速遞比其他人聽到,竟然有唔少同事老細附和好呀轉台睇啦。班老細係中坑,工作繁忙要OT 都識呢套劇,講得出大小姐,KC Terry ,呢套劇滲透層面好意想不到

喺加拿大生活, 最估唔到係無意中發現有幾個CBC friend都追開心速遞,仲追得好貼, 有次去其中一個屋企打邊爐,個CBC屋主不停播開心速遞播成晚,強逼大家睇, 搞到其他人都開始追 比佢傳染咗果d人而家見親我就同我傾開心速遞
我都迫咗屋企人同好多同事追
我媽早幾日仲同其他親戚解釋食屎陳師奶嘅來源
我覺得好感動

希望阿七可以入組一齊拍啦
延禧我有追, 有咩深度??以宮鬥戲黎算爽片
有無人解釋順嬪唔係處,又入到宮

希望阿七可以入組一齊拍啦

雖然好多人都想佢同阿清甚至anita,心如一齊
但係如果配嘉莉仲正
不過今次要嘉莉倒追terry

吓用一套/個幾套大陸啲咩宮廷劇就話大陸編劇有深度
又係啲睇完一次延禧攻略就以為自己對大陸劇好了解嘅人
大陸而家大把劇都係啲咩青春愛情小說改編而成
連大陸人自己都笑大陸係咪無編劇 根本無劇情無內容
就算係大製作古裝劇 都唔代表有深度之類
如懿傳大陸同台灣人都鬧到傻

愛回家以sitcom黎講算好有深度啦

如果講深度嘅話延禧攻略直頭都唔係開心速遞嗰皮啦,前其實嚟嚟去去都係講女主角點報仇,極其量都係講人善被人欺、惡人有惡報咁

開心速遞雖然係靠cls劇情同cp線吸引人睇,其實有時啲劇情都有啲message帶到嚟,淨係講打風嗰集都已經有深度過成套廷禧

嗰集寫香港人喺打風嘅心態同行為都好到位,大公司刻薄員工、政府又無能、的士佬趁火打劫,最後仲講到環保,全部野都係20分鐘內講晒,唔係話開心速遞好有深度,但至少點都有深度過廷禧掛

三郎故事,表面上係講朱展同tt點樣收賣安壯強去破壞凌凌電影夢
呢啲兒戲攻略點及得上

一樣好受歡迎

開心速遞反映咗唔同階層 角色立體 有d集數有message有深度 有時又加吓熱門話題 (例如情騙)

(唔知有冇記錯劇情 ) 要講嘅話仲有輝輝philip仔,代表咗香港嘅貧窮狀況,群姐廁所福利嗰集又關注低下階層打工仔待遇,值得尊重,同埋有d香港人會唔識體諒,人情冷暖。網店班人上去搵3e補習嗰集d cls學生講嘅學習至上,同埋philip仔被Linda教壞,講嘢好鬼現實,都係諷刺家長搞到細路無晒童真。

呢啲兒戲攻略點及得上

一樣好受歡迎

開心速遞反映咗唔同階層 角色立體 有d集數有message有深度 有時又加吓熱門話題 (例如情騙)

(唔知有冇記錯劇情 ) 要講嘅話仲有輝輝philip仔,代表咗香港嘅貧窮狀況,群姐廁所福利嗰集又關注低下階層打工仔待遇,值得尊重,同埋有d香港人會唔識體諒,人情冷暖。網店班人上去搵3e補習嗰集d cls學生講嘅學習至上,同埋philip仔被Linda教壞,講嘢好鬼現實,都係諷刺家長搞到細路無晒童真。

仲有IT狗

如果話開心速遞無深度
只係因為時間太少
例如赤口嗰集cp大兜亂
表面上就係崔 auntie把口唔收
但最後淫根鬧崔auntie
隱約見到其實佢屋企人都唔見得出類拔萃
有時間其實可以再寫多啲中國人呢種唔見得人哋好嘅保護性格

班人離晒地
我諗佢地一集開心速遞都無睇過

不過我認同大台啲正劇真係好麻麻

agger,除咗開心速遞,(不喜勿插) 個人認為tvb一年只有一兩套係有返d深度,其他時間都真係不如熄電視好過 。eg. 天與地 覺得王心慰某d作品都唔錯 仲有幾套都覺得OK

btw覺得絕大部分陸劇台劇韓劇仲垃圾過TVB ,套延禧攻略都唔例外,簡直侮辱咗「深度」二字 很喜歡睇深度作品sor btw 覺得港台頭條新聞嘅兒戲攻略好睇好多

係嗰位自命清高又冇料扮大袋既阮穎嫻咁講姐

似乎另外果兩個都中咗槍...

班人離晒地

agger,除咗開心速遞,(不喜勿插) 個人認為tvb一年只有一兩套係有返d深度,其他時間都真係不如熄電視好過 。eg. 天與地 覺得王心慰某d作品都唔錯 仲有幾套都覺得OK

btw覺得絕大部分陸劇台劇韓劇仲垃圾過TVB ,套延禧攻略都唔例外,簡直侮辱咗「深度」二字 很喜歡睇深度作品sor btw 覺得港台頭條新聞嘅兒戲攻略好睇好多

不停搵歷史人物無限FF都叫創意有深度咩 佢哋夠膽搵啲新聞抽水咩

班人離晒地

不停搵歷史人物無限FF都叫創意有深度咩 佢哋夠膽搵啲新聞抽水咩

延禧叫有深度笑撚咗
成班八婆為咗一個有權力嘅男人爭餐死
一味瞪大對眼互屌 嘈喧巴閉就叫有劇力
我煲返以前創世紀個啲舊劇唔好?
愛回家一集30分鐘都冇但要寫得好睇,後尾仲要有反cup你估好易寫?
呢位阮小姐眼界咁「國家級」,屌佢都哂我gas

點解係叫auntie eat poo 唔係 mami eat poo
點解係叫auntie eat poo 唔係 mami eat poo

始終仲未過門
凌凌朱
睇番初三個集
袁文傑個外型真係好尾機
高過阿水之餘 泊住佢都唔會細粒
難怪婉君表妹會揀佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞