香港澳門廣東話分別

1001 回覆
229 Like 26 Dislike
你睇下係邊個話似大陸? 又一個盲反
咁你繼續做支那人啦
討論還討論,但某部份人成日傾到香港人先係正統口音,澳門人講到成陣蝗味咁,真係唔講粵語又俾你屌,講又俾你嫌,上個討論區又要屌,child登仔hard to talk真係冇話錯

講返正經,我自己澳門人,有由細到大既香港表兄弟,覺得9成冇分別,好似㩒同暗呢啲,我覺得係懶音問題,膠擦同擦膠我都有聽人講過,我反而冇留意自己講邊種,我會講「賽波」表達「去比賽」,「波賽」用喺例如今晚有場英超「波賽」喎,但唔會講今晚有場英超「賽波」喎

利申:認真討論,睇開tvb,08年開始上高登,90後,澳門人
根本一直覺得有班五毛喺度撩起地方鬥爭
人哋天涯叫呢啲借地域貼

明明十年前上高登
啲澳門會員同香港會員好啱傾
一到連登就香港會員追住澳門會員嚟咬
分化我地港澳
block鳩條五毛狗先
講到香港唔係咁
大家一齊畀人強姦
都仲有得分高低
之前第一次去澳門 除左賭場個邊 其他地方霉撚過大陸啲鄉下地方
粵語口音呢樣嘢好難設定一個廣府民系嘅標準,當然你要攞潮汕佬客家佬鶴佬仔呢啲攞其他語言做母語嘅人嚟做例子咁就一定關鄉音事
正如東莞人同廣州人雖然都係以「廣府話」作為母語,但佢哋口音嘅差異係可以大過「東莞廣東話」同「香港廣東話」之間

廣府民族分別定居澳門同香港嘅時間唔係差好遠,客觀嚟講而家嘅澳門雖然係大陸化咗少少,不過澳門廣東話又何來有陣大陸味啊?你覺得佢有、應該佢自己真係大陸落嚟講唔正粵語先滿口鄉音
( Show Blocked User - 玄學大師詹惟中 )
( Show Blocked User - 朱智賢 )
Block左佢又得佢哋單機啦
識啲大陸朋友都冇佢哋咁on9
um...完全唔覺
掩耳盜鈴戇鳩仔
講到澳門好似唔係咁
唔入post唔撚知
連登咁撚多澳門狗
係咪果邊冇個似樣啲forum 要黎香港取暖
都啱既
打個風就死人冧樓咁 低等地方垃撚圾
咁都可以嘈咁耐
應該係4000有份拎個D人黎
關閘果邊咪都係差唔多
你估全香港人都係住狗籠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞