香港澳門廣東話分別

1001 回覆
229 Like 26 Dislike
得閒扑下野叫social
其實唔需要知 因為你就係臭雞
香港:用WhatsApp
澳門:用WeChat
廣州的廣東話真係最正宗,班播音真係好好J,類似劉家傑講中文咁準咁正
咪撚同佢地兩條蛋散嘈啦
做雞唔認? 你真係cheap過雞
俾人發現左係雞
走啦 你實比人屌死
你老母比人屌到啪啪聲啦
大家聽唔聽到?
澳門鄉下地方講野緊係有口音啦,都上唔到大枱
澳門人根本就係大陸人,口音一尻樣
隻澳門狗好撚煩

其實唔洗分咁細 只要唔係蝗語我都當自己友 和而不同
真係好撚柒呢個.............
唔通香港唔近深圳?
隻澳狗痴痴地線
分乜別
總之粵語就要企同一陣線
樓主五毛搞分化
咪鬼理9上面兩條澳門狗啦,兩個一味係到打哂飛機咁想攞優越感
人地討論緊語言問題佢地又係到講其他野,又話香港人豬玀,乜撚野豬玀呀,我諗香港人都好少聽到呢啲詞語,澳門同香港廣東話係差唔多但某啲字眼澳門人真係講到好大浸大陸味,人地講事實佢兩個就話人地踩緊佢地澳門人,係咪自尊心低到咁?要幾自卑先覺得人地踩緊佢?仲要不斷攞澳門黎打飛機,除左有賭場同每年有錢派塞住你地把死人口之外有乜野咁值得自豪?笑9我地沙中線,你地有地鐵未呀?輕軌搞成點?笑9我地山竹吹到成街都係樹,你地冇冧樹咩?聽講你地仲停水停電又水浸 笑9香港人住籠屋,香港大把有錢人,住私樓獨立屋,有撚錢過你多多聲啦,你估全部香港人住籠屋咩,淨係識以偏概全
每個地方都有好同唔夠好嘅地方,何必下下都要抬高自己踩低別人?澳門人特別高尚?呢兩條友真係笑9死人,衝出黎柒 澳門人嘅質素原來就係咁
呢個唔係大陸字咩
今日去完澳門 雖然輸左錢
但澳門冇咩比香港差
支持兩位澳門戰士
香港咁撚多問題唔去解決 仲要去理人地澳門d野
聽日記撚得起身翻工呀 港奴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞