香港澳門廣東話分別

1001 回覆
229 Like 26 Dislike
大家都係特區以前都係歐洲殖民地,又咁近,澳門人就日日返八個鐘輕輕鬆鬆唔洗ot又有葡籍又派錢,香港人就日日ot交通都冇左四五個鐘做到過勞死得本狗牌bno派四千仲煩過寫cv,你話邊得黎唔葡萄

香港人住又住得細又貴,同樣價錢係澳門起碼大兩倍,百幾尺一間屋都整得出,d公屋又賭檔又毒品又黑社會又玩屎咁,黑社會狼到周街斬人都有,海軍都有埋唔知仲以為拍緊張保仔,條街又蝻亞狗橫行,又偷又搶又強姦,點樣安居樂業?

D港女又閪又metoo又平胸,仲要咁撚多個都做ptgf,成個社會風氣差到不得了,呢個又要metoo自己恩師,嗰個就屈鳩自己老豆,做港男真係慘過食屎,不過你地又係衰既,跪係條街到比條女大巴大巴咁打都忍得,真係屎都食得,影衰哂東亞男人

成班連登仔,成日話乜撚掩口費,講真,其實唔收我地都冇乜野,因為好老實講我地成個大環境的確係好左,我地基本上個個真澳門人都有樓,就算大陸人落到黎都只係被剝削嗰堆,唔似得你地,咁多人冇樓,要同支那人一齊捱,我地仲要有葡籍,唔係話打飛機,但係至少有多個保障囉,而你地呢?乜都冇,水深火熱之中,呢個咪瓷器同缸瓦既分別囉,正所謂夏蟲不可語冰

你地又口不對心,平時就話我地收錢,點知一愛國遊行就露哂底,為左嗰一千蚊就出𧶠自己,好心你地啦

大陸就割地比我地澳門,你地就調返轉割地比大陸,又一地兩檢,笑死人咩,你地咪又係冇聲出

香港警察又廢,捉個黑人都要二三十人,演習又仆街,行下海邊都比個浪冚親入院,之前有個企係到又見頭暈,放工就走去偷野,柒到仆街,澳門警察就賭場一挑三,高下立見,香港人打自己人就最叻,澳門人就真係做實事係公園打大陸佬,射大媽

香港坐下地鐵又自焚又開槍,靚女少少又比人偷拍,全巴士又放哂針咁,真係痴撚線,做到就黎過勞死放工想休息下坐下又比人批鬥,日日提心吊膽

成日話人狗,點知最狗既就係自己,我真係唔明你地有咩資格話我地,講真我都唔想嘈,大家都係講廣東話既,文化相近,但係奈何有一部分人就真係好不知所謂,係咁屌我地,講真,有邊個中意自己地方比人屌,我見到澳門比人屌我點可以唔出聲,我咁都忍得真係屎都食得

香港日日一百五十人,都未計專才同家庭團聚,仲有以前雙非問題,令到香港有大量非廣東話人口,所以你會見到香港依家d細路真係好多都講普通話,而澳門唔係冇新移民,但係多數黎得既都係得家庭團聚呢個途徑,所以佢地都好大機會係講返廣東話,所以你地可以黎澳門聽下睇下,除左濠江好少細路係講普通話。
仲有香港新移民基本上一落黎就搶公屋搶福利,一野就搶左香港人命根,但係澳門唔同,佢地就算黎到,我地澳門人都係佔主導,因為我地有錢有樓,佢地冇,我地對公屋依賴又冇香港人咁大,所以我地相對冇咁大壓力。
仲有南亞人,香港南亞人幾誇張我相信唔洗講,唔夠錢洗又冇得返工點算好,梗係做犯法野架啦,所以依家係香港見到都驚,但係澳門南亞人全部都係有正職,多數都係廚房清潔保安,雖然唔係話生活得好好,但係至少有份工有錢寄返鄉下,放工就打波打拳咁,好少搞事。

仲有澳門一年有十日紅日係特別d既,就係如果要返工的話就一定要三工,我之前返過炒散pt都有,年初一二三就係其中之三,我以前一直以為呢個係好基本既勞工福利,點知我近呢一兩年同香港人傾開計先知,原來香港係冇既
支持爭取女性權益,反對對女性使用暴力

你:有色情就冇感情 得閒攞件架生撼下囉
雞:有色情就冇感情 得閒攞件架生撼下囉 但雞會收錢
你冇 所以正確黎講你唔係雞 你係低賤過雞 雞>你
其實點解呢啲po成日都唔可以理性討論到
其實真澳門人個個有葡籍
係啦係啦臭雞
樓上條友話香港警察廢
香港警察雖然真係柒
但係同澳門治安警比較
都贏你十條街啦下話
夠喇ching
唔好自我催眠喇好唔好
係,香港係有好多人有外國國籍
但唔係你同我囉
係時候要面對現實
有冇諗過邊個係到屌9人先
cls成個post畀5毛+戇鳩仔摧毀咗
笑死 你地警察俾浪掂下都入廠 點夠你地廢呀
咪就係你班港狗囉
你咪就係痴澳門福利條撚樣囉
你老豆老母當年唔係澳門搞葡籍你會有?
會唔會太廢
有無澳門狗係到吠?
not care但就屌人支那黎
To be honest 你係隻窮臭雞咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞