香港澳門廣東話分別

1001 回覆
229 Like 26 Dislike
支那澳門

簡稱支澳
聽講你地吹到樓都爛撚埋
香港 直頭叫大陸添啦
仲有一街都係樹 仲要返工 好撚慘
好似唔知馬來西亞定邊度係講雞翅膀
我地講雞翼
香港: 撳
澳門: 暗
香港人講說話最多懶音
又多中英夾雜歐化語詞
咩叫做有鄉音? 想知邊到既廣東話先叫正宗? 同埋好似係有人先屌澳門似大陸先 唔該打開你隻屎眼睇清楚 講到好似澳門人引戰先咁 次次都係你班港豬搞事
港女 : although 又but
明明無分別,我係澳門返過一排工,口音根本一撚樣,除左好罕有有某啲用詞唔同叫法,呢個post有啲人起晒鋼挑起罵戰居心叵測 ,竟然仲拉埋廣州腔黎講 ,一係就5毛,但我覺得似無知傻仔多啲,澳門廣州都無去過,聽到一兩件新移民蝗蟲就以為自己好高尚...
吹爛樓証明係地產商嘅建築設計上有問題
但停水停電係証明政府基礎建設有問題
連市民基本嘅水電資源都保障唔到 好難唔睇低你地一線喎
澳門人好鐘意講no邊, 即係等如香港人嗰邊
下面
落面
唔係暗
暗第3聲
佢地係讀第6聲
唔知咩音
咪就係
你咁講停電好似係電力公司問題 停水好似係水公司問題 香港建築冇標準咩? 不過都唔意外既 睇一睇沙中線就知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞