今個新年幾多人比親戚整爛野/被送禮(2)

714 回覆
136 Like 0 Dislike
嗱 我就醒啦 見到個𡃁仔上黎 開隻Dark Souls 3比佢玩 古達都過唔到 我又唔教佢玩 即刻放番低個手制話都唔好玩既

無話死𡃁仔
打機唔叻嘅大人都未必過到古達

巴打好撚醒

應該開BLOODBORNE 比佢地感受下雅南村民既熱情好客
嗱 我就醒啦 見到個𡃁仔上黎 開隻Dark Souls 3比佢玩 古達都過唔到 我又唔教佢玩 即刻放番低個手制話都唔好玩既

無話死𡃁仔
打機唔叻嘅大人都未必過到古達

巴打好撚醒

應該開BLOODBORNE 比佢地感受下雅南村民既熱情好客

古達難打d,我個friend打機勁都要半日先過到
利申:第二次就過左古達
我記得細個果時老豆公司係聖誕有party,
細路會有禮物收,我收左副模型,
個時屋企要我考試好先有得砌,
結果我考得唔好,被沒收,
個時台灣既親戚新年番黎,
我老豆叫我親手將副模型送比我表弟,
我問點解,
佢話:因為你成績唔好,表弟聰明,佢值得擁有,
仲要連續2年都係咁,
我只打開份禮物睇下個說明書,佢打我,
結果第3年我年齡大到係party冇得收禮物,
姐係話,我咁耐都冇攞過2份禮物黎玩,

用成績同聰唔聰明去衡量一個人應唔應該有一份「禮物」?
最戇居既罰仔女理由就係成績唔好/唔聰明
尤其唔聰明真係好戇居,呢啲先天既嘢你拎嚟做理由罰仔女……
有冇諗過佢聰唔聰明係取決於遺傳

唔太關事。

我細佬小學到中二讀書都係中等,我啊媽話拎到第一就送部iphone比佢,佢中三上學期即刻拎到全班兼全級第一名,隔離精英班成班學生要求重計分數,重計完仲高左幾分,死未,

中四五又hea番變中等成績,我老母話好後悔買左iphone比佢日日玩唔溫書。

到左中六,我老母話入到u就送五萬蚊比佢,條契弟唔只入u,仲要拎住32分入港大。仲有埋中學獎學金免大學學費。上曬莊又hea番,跟住唔知比咩去利誘好。

但我深深明白金錢推動進步既道理。

我唔認同呢種教育方法
人喺成長過程中過於依賴呢種利誘方式會產生好多錯誤觀念

但係你細佬個case又令人駁唔到個成效

巴打細佬應該係潛力股黎
搵到啲令佢衝到應該好勁
係暫時搵到物質上引誘姐

賞金獵人
ve6xc耳筒連twau耳筒線已比親戚個仔玩到唔見左
(前者21000後者4500)
我好辛苦搵返條線但兩粒耳筒已經冇左

聽到都好心痛

唔係唔使佢賠呀?
加埋差唔多三皮野

唔係唔使佢賠呀?
加埋差唔多三皮野

最撚煩係唔係有錢就即刻買到
ve間廠你即刻比錢都好都要等三個月先有
呢下先係最麻煩

唔係唔使佢賠呀?
加埋差唔多三皮野

呢下先係最麻煩

買得返已經好好
另外果位巴打套初版聖衣神話

唔係唔使佢賠呀?
加埋差唔多三皮野

呢下先係最麻煩

唔o岩耳模再加三
Fitxxx果隻又係等幾個月,佢老母
好撚在我啲親戚全部有品同個個知我啲野唔掂得,呢個post睇到心都痛埋

痴撚線,點可以咁

點解唔買埋夾萬?
拎走就唔會既,但係會問都唔問就拎去玩/用
有次趕住第二日初一下午出去幫人拍big day將成副相機鏡頭放定係房既枱面,一起身見到條mk表弟拎左我部5d mark3同小白2上手尻咁影 即刻幫佢開年屌到佢喊住咁搵佢老母,連我老母都阻止唔到我咁幫人開年
有次趕住第二日初一下午出去幫人拍big day將成副相機鏡頭放定係房既枱面,一起身見到條mk表弟拎左我部5d mark3同小白2上手尻咁影 即刻幫佢開年屌到佢喊住咁搵佢老母,連我老母都阻止唔到我咁幫人開年

開佢年啱喇
不問自取

開佢年啱喇
不問自取

無出事要還神, 部機貴不特止, 初一整壞左都唔知點揾過第二部影big day
知道親戚同個表弟黎到我屋企實要我送禮
我即刻去書局買左中英數一set補充練習
等佢地來到既時候送比表弟
最後我、我呀媽同表弟阿媽都好開心
表弟塊面黑到啊媽都唔認得

Ching Ho ball
我老母叫我落街攞位食飯
跟著將我房同雪櫃個啲marvel公仔比晒我親戚個仔
上年定唔知前年7-11嘅印花禮物黎
我買左成五百up換返黎架屌
仆街個𡃁仔仲要係到望住我
一幅勝利者眼光望住我
好撚嬲 我間毒撚房本身已經空聊聊
依定仲更加...

唔係唔使佢賠呀?
加埋差唔多三皮野

報警搞大佢,幫佢地開年
汁個靚仔一鑊先
汁個靚仔一鑊先

啱啱先喝完個𡃁仔
係餐廳到大吵大鬧 佢屋企人又唔理
一喝佢即刻成隻死狗
好彩我家姐個仔每次玩我啲玩具都會問過我 有次係我唔係屋企都會特登打比我問玩唔玩得
老母試過幾年前新年趁我買下午茶將我部macbook送左比親戚仔女
部野我自己供嫁
之後仲屌我小家無愛心自私之類
我駁鳩佢
佢竟然威脅再嘈佢就第日層樓唔比我
之後逢親初一,班人黎我屋企拜年老母將我d野送出去,好似懶大方咁。
好似影印機 智能手錶
尋日仲送左我部ipad
每次一屌佢就用層樓威脅我
班親戚就笑住咁收
巴打有無方法反擊?

利申:獨生子 層樓五六百萬

送埋佢層樓畀人,叫佢唔好咁小家咁自私咁冇愛心。

你幾歲
你老母幾歲
你真係咁天真
佢地唔洗住咩
到層樓到你手你都4,50歲
你自己會冇能力
要靠佢?
我就不嬲唔會貪佢地層樓
冇壓力
唔好要我供返轉頭就得

同埋你老母咁鍾意送野比人你問下佢點解咁撚小氣要送舊野比人
冇錢買新野咩
咁就咪撚懶大方啦
自己想要嘅野要自己爭取㗎教壞細佬
細個又唔見你送野比我
垃圾
送野嗰個冇能力送要偷人啲野送然後自己扮大方
收野嗰個冇能力買要等人地偷嚟送然後自己扮有米
愛心?食得㗎?
唔撚係開善堂呀
自己都未搞得掂扮乜撚
佢送幾多野出去你就扣幾多家用
就係咁
叫佢夠薑踢你出門口
呢d 老母唔要都罷就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞